MESTERHÁZY ATTILA

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Figyeltem Boldog képviselőtársam érvelését. Szerintem van benne több lyuk is, ahogy szokták fogalmazni. Kezdeném azzal, hogy ön azt mondja, hogy a 130 százalékos bért ki tudják gazdálkodni az önkormányzatok a saját költségvetésükből, de a 70 százalékos alpolgármesteri bért meg nem, tehát azt meg érdemes lenne fölszabadítani. Szerintem nagyjából ez ugyanaz most matematikailag, hogyha számokkal levezetjük. Én azt mondanám, hogy egyiket se tudják olyan könnyen kigazdálkodni.
Tehát mi a magunk részéről minden olyan javaslatot tudunk támogatni, amikor a kormány azt mondja, hogy egyszerűen rendezi ezeket a béreket, pont azért, amiről ön is beszélt, hogy ez el lett rontva - bocsánat, hogy ilyen csúnyán fogalmazok -, akkor korrigálni kell ezt a hibát, hiszen a polgármesterek, főleg ilyen kisebb településen egyszerűen közösségszervező erőként vagy közösségmegtartó erőként is működnek, és ez ilyen szempontból független attól, hogy valaki független polgármester vagy valamilyen párt színében lett polgármester.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezért mi azt mondjuk, hogy kell a béreket rendezni természetesen a kistelepüléseken is, hiszen ez a Fidesz hibája volt, a Fidesz hozott egy olyan törvényt, egy olyan jogszabályi módosítást, ami előidézte ezt a tragikus helyzetet, és messze ezek a polgármesterek nincsenek megbecsülve ahhoz képest, amennyi munkát végeznek.
De az a megoldás, amit önök javasolnak, számunkra nem elfogadható. Még egyszer mondom, egyrészt azért, mert a 30 százalékot a saját költségvetésükből nem tudják kigazdálkodni, erre mondjuk azt, hogy ezt adja oda az állam az állami költségvetésből. A másik pedig, hogy az összeférhetetlenségi szabály megváltoztatása azzal a szándékkal, hogy majd a belügyminiszter vagy a kormány ad megbízást közfoglalkoztatás szervezésére a polgármestereknek, ez pedig álságos. Beszéljünk már őszintén! Önök arra akarják ezt fölhasználni, hogy ha majd jön egy következő választási időszak, akkor tudják revolverezni a polgármestereket, és azt tudják mondani, hogy azt kell csinálnod, amit mi mondunk.
Most miért kell egy összeférhetetlenségi szabályt hozni, amikor ezt a munkát elvégzik egyébként a polgármesterek így is, úgy is, a mai nap is, hiszen ki más csinálná egy kistelepülésen.
Ennél sokkal őszintébb meg tisztességesebb lenne, ha nem ilyen-olyan módon, trükkösen, álságosan akarnák ezt a kérdést megoldani, hanem azt mondanák, hogy emelni kell ezeknek a polgármestereknek a fizetését, hiszen nagyon sok olyan munkát végeznek, ami hasznos a helyi közösség, hasznos a nemzet számára.
Tehát ha a módosító indítványokkal önök ezt olyan irányba alakítják át, hogy az állami költségvetésből finanszírozzák a polgármesterek fizetésemelését, akkor azt mindenféleképpen támogatni tudjuk. Ha bármilyen olyan módon akarják ezt megtenni, ahogy ön is utalt rá, hogy egyrészről a 70 százalékot föloldják, másik részről ez azt is jelenti, hogy ha legalább 70 kikerül, akkor az 0-tól 90-ig bármi lehet, és ez adott esetben eredményezheti azt, hogy sok polgármester még kevesebbet fog keresni, illetőleg… (Boldog István: Alpolgármester.)
Alpolgármester, köszönöm szépen a kiegészítést. Illetőleg az is egy álságos érvelés, hogy majd kigazdálkodja a saját költségvetéséből, hiszen ezek a települések tipikusan vagy nagy többségük jelenleg is nagyon sok anyagi problémával és gonddal küzd. Tehát én megnézném azt a polgármestert, amelyik odaáll a saját települése elé, és azt mondja, hogy én azt kérném, hogy az én fizetésemet emeljétek meg 30 százalékkal, úgy, hogy ezt a mi költségvetésünkből kell kigazdálkodni. Szerintem ez nem elvárható.
Önök annyi pénzt vettek el az önkormányzatoktól, hogy effektíve ezek a kisebb települések szinte vegetálnak, és bárhová megy az ember vidékre, akkor mást sem hall a polgármesterektől, hogy hol milyen problémákkal szembesülnek, miközben egyébként az önök választási ígérete az volt, hogy majd jön a Fidesz-kormány, és akkor a falu megtartó erejét hogy meg fogják erősíteni, vagy mennyivel könnyebb lesz a falun a lét, az élet, és hogy a polgármestereknek is és az önkormányzatoknak is mennyivel könnyebb dolga lesz. Ha most önök azt mondják, hogy ezt megcsinálták, akkor szóljanak a polgármestereknek is, mert nem így érzik ezt helyben, akármerre is megyünk Zalától Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéig az országban.
Tehát összegezve, szerintem azt a hibát, amit önök követtek el, azt kellene korrigálni úgy, hogy rendbe tenni a fizetéseket a települési polgármesterek számára, és nem sumák módon, hogy lehessen őket politikailag revolverezni, mert trükkös megoldás, hanem úgy, hogy ez mindentől függetlenül járjon nekik, és ne nekik kelljen a saját költségvetésükből kigazdálkodni, mert ez szerintem nem elvárható a mai viszonyok között ezeken a településeken.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me