DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Meghallgattuk a bizottsági jelentéseket, meghallgattuk a kisebbségi véleményt, amiből nagyon sok minden kiderült, rengeteg számot hallottunk, makroadatokat, költségvetési számokat, a gazdaság növekedésével kapcsolatban, a beruházásokkal kapcsolatban, viszont én egy dologra szeretnék rávilágítani: a költségvetési törvénynek, a költségvetési politikának a társadalmi hatásaira. Ahogy az általános vitában is kifejtettem, és képviselőtársaim a bizottsági üléseken is elmondták, meg kell nézni, hogy az amúgy szépnek tűnő számok mögött milyen társadalmi folyamatok zajlottak le akár 2014-ben vagy az azt megelőző időszakban, és sajnos láthatjuk, ez a költségvetési politika nem változott ebben az évben sem, és mivel már ismerik a 2016-os költségvetést is, így 2016-ban sem.
(21.30)
Azt láthatjuk, hogy visszatükröződik ebből a törvényből és a költségvetési politikából az a torz, kirekesztő és megbélyegző társadalompolitika, amit a Fidesz folytat, folytatott, és sajnos látjuk, hogy folytat a jövőben is. Ennek a filozófiának az a lényege, hogy a jól kereső keressen többet, a kiskeresetű pedig keressen kevesebbet; tulajdonképpen egy fordított Robin Hoodról beszélhetünk: itt az önök költségvetési törvényei a szegényektől vesznek el, és ezt a pénzt odaadják a gazdagoknak.
Hogyan fordulhat az elő, hogy egy olyan költségvetési évben, amikor azt tervezték, hogy mindösszesen 2 százalék lesz a GDP növekedése, ez 3,6 százalékban teljesült, amiről itt hallhattuk a dicshimnuszokat, miközben a kiadási oldalon a jóléti kiadások pedig csökkentek 2013-hoz képest? Nem kis számban, közel 10 százalékkal kevesebbet fordított a 2014. évi költségvetés a jóléti kiadásokra, szociálpolitikára, szociális ellátásokra, nyugdíjra, családtámogatásra, munkanélküli-ellátásokra, ez mind-mind csökkent a 2014. évben, és láthatjuk, hogy sajnos 2015-ben is és 2016-ban is, miközben - ahogy Szakács képviselőtársam már elmondta - az állam kiadásai növekedtek, és láthatjuk, hogy különböző extrakiadásokra mindig van pénz, mindig van egy kis pénz a közmédiára több százmilliárd forintos értékben, mindig van egy kis pénz stadionok építésére (Vantara Gyula közbeszól.), bár adókedvezmény formájában, de mégiscsak a költségvetésből hiányzik, és mégis jut pénz fűtött focipályákra (Vantara Gyula közbeszól.), miközben a jóléti kiadások pedig folyamatosan csökkennek. (Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.)
És milyen hatással van ez a társadalomban? Ezt önök már nem kutatják, nem foglalkoznak vele, itt meghallgattuk a mai napirend előtti felszólalásoknál is, viszont például a Magyar Tudományos Akadémia egy kutatócsoportja foglalkozott vele, és egy kutatócéggel közösen 2015 tavaszán elvégzett egy kutatást, amelynek az lett az eredménye, hogy bizony a megkérdezettek, a magyar társadalom közel 40 százaléka valamilyen hiányban szenved, akik pedig többféle problémával küzdenek, azaz a szegények sorába sorolhatók (Vantara Gyula közbeszól.), azok aránya eléri a 25 százalékot.
Ebből a kutatásból egyértelműen kiderül, hogy a magyar társadalomban a családok 76 százalékának problémát okoz egy olyan kiadás, ami váratlanul éri az adott háztartást. Egy kicsit kevesebb, de mégis kétharmada a megkérdezetteknek úgy nyilatkozott, hogy nem tud elmenni egy hétre nyaralni. (Vantara Gyula: Ezt a Népszava csinálta?) Igen komoly arányban azt nyilatkozták, hogy a mindennapi normális étkezés és élelmezés problémát okoz számukra. 20 százalék úgy nyilatkozott, hogy valamilyen fizetési késedelemben van az adott háztartás, és a megkérdezettek 12 százalékának problémát okoz (Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.) a téli fűtésnek a megoldása.
Arra szeretném tehát felhívni az önök figyelmét, hogy miközben itt dicshimnuszokat zengenek, miközben mindenféle számmal dobálóznak, egyszeri óriási eredményként könyvelnek el különböző mutatókat (Vantara Gyula és dr. Szakács László közbeszól.), aközben azért figyeljenek oda, hogy a társadalomban milyen valós folyamatok vannak, és sajnos ezek a folyamatok nemhogy javulnának, hanem romlanak (Vantara Gyula közbeszól.), az egyenlőtlenség, a különbség a legtöbbet keresők és a legkevesebbet keresők között folyamatosan növekszik, és ebben a költségvetésben sem és sajnos a jövő év költségvetésében sem látszanak olyan intézkedések, amelyek ezt ellensúlyoznák vagy ezt az egyenlőtlenséget mérsékelnék. Éppen ezért nem fogjuk tudni támogatni ezt a javaslatot. Köszönöm szépen. (Dr. Szakács László: Így van! - Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me