GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Vantara Gyula képviselőtársam indított szólásra (Vantara Gyula: Én?!), merthogy ő a bizottságok nevében beszélt. A bizottságoknak a többségi, mondjuk, kormánypárti oldalainak a véleményét elmondta, de nem a bizottsági véleményeket, ezért elmondok most önnek csak néhány gondolatot abból, amit a Vállalkozásfejlesztési bizottság véleményeként összegeztünk.
Alapból onnan kell kiindulni, hogy 2014 – szeren-cse vagy sajnálatos? de - egy egyszeri, tehát egyszeri pozitív hatásokból összeálló folyamat. (Vantara Gyula közbeszól.) Ami jó, szerintem jó, egyrészt az, hogy mintegy 2 ezer milliárd forint európai uniós forrást tudtak felhasználni, jó esztendő volt a mezőgazdaság vonatkozásában, pénzbőség volt a pénzpiacokon, és az olaj és a gáz ára is nagyjából, tudjuk, megfeleződött a világpiacokon. Ezek mind-mind nyilván pozitív hatással voltak a költségvetés alakulására. Ez rendben is van, csak a baj az, hogy ez hosszú távon nem egy fenntartható folyamat, sajnálatos módon látszik is: 2015-ben már egyértelmű lassulások igazolódnak vissza sajnálatos módon.
De hogyha mást nézünk, ami elhangzott, az összegzésekben is megfogalmazásra került, 2014-ben több adót fizettünk, mint amennyit 2010-ben, a kormányváltáskor, vagy a versenyképesség alakulása azokban az esztendőkben, ami romlást mutat, vagy a foglalkoztatás tekintetében, amiről mindig papolnak. El kell mondani, hogy amikor a foglalkoztatás vonatkozásában önök arról beszélnek, hogy növekedés volt, akkor persze, igen, a külföldön meg a közmunkában történő foglalkoztatás kapcsán, itt tényleg növekedés volt, de az, amit önök ígértek, és amit mindig, mindig, ha kell, belehazudnak az emberek szemébe, a gazdaságban történő foglalkoztatásbővülés - tudják, amit ígértek, az egymillió új munkahely a gazdaságban -, na, annak a látszata, a nyoma sincs meg. (Vantara Gyula nevet. - Dr. Szakács László közbeszól.) Igen, igen, nevetséges már az is, nevetséges már az is, hogy képviselőtársam ebben a történetben egyáltalán megszólal, meg grimaszokat vág. (Kucsák László: Szólásszabadság!) Ehelyett egyetlenegy dolgot kellene tennie: azért, azért, azért dolgoznia, hogy az ígéretük, az egymillió új munkahely a gazdaságban, az megtörténjen. Hatodik esztendeje kormányoznak, 600 ezer új munkahelynek kellett volna születnie a gazdaságban - ezzel szemben majdnem hogy a stagnálás szintjén vagyunk; hogyha 20-30 ezer új munkahelyről számot tudnak adni, akkor már eredményről beszélünk. (Vantara Gyula közbeszól.)
De menjünk a Nemzeti Foglalkoztatási Alap tekintetében, ami a bizottság hatáskörébe tartozó kérdéskör! A szabályszerűségi hibák megállapítás az ÁSZ részéről a Nemzeti Foglalkoztatási Alapnál (Németh Szilárd István: Még egy perc!), a teljesítésigazolásoknak a kérdésessége, vagy az, hogy a szak- és a felnőttképzés kapcsán (Németh Szilárd István közbeszól.), frakcióvezető-helyettes úr, a szak- és a felnőttképzések kapcsán, ami önnek oly fontos (Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.), mintegy 400 millió forinttal kevesebb forrás volt felhasználva. Vagy a bérek tekintetében, amiről mindig papolnak, a minimálbérek vonatkozásában: hogy a bruttó, az nőtt, az rendben van, de a nettó? Az már jóval kisebb mértékben, a vásárlóerő-értéke meg csökkent ezeknek a pénzeknek.
Az, amiről Tóth Bertalan képviselőtársam szólt, az, tudja, hogy az olló folyamatában nyílik (Vantara Gyula közbeszól.), és akik szorított feltételek mellett élik az életüket, azoknak egyre nehezebb az életük, a mindennapjuk ebben az országban. Nem véletlen, hogy 2,2 millió ember a Nemzeti Adóhivatal felé történő adóbevallása alapján létminimum alatt – létminimum alatt! - keres, a minimálbér tekintetében meg 1,3 millió ember van.
Na, szóval ezekről kellene beszélni, miközben az államadósság meg több ezermilliárd forinttal nő (Németh Szilárd István: Három…), miközben elkoboztak (Németh Szilárd István: Kettő…) 3 ezer milliárdot (Németh Szilárd István: Egy, nincs tovább! - Az elnök csenget.), meg az adóterhek is 2 ezer milliárddal nőttek. Erről kellett volna beszélni, Vantara képviselőtársam, hogy egy kicsi hitelessége legyen mindannak, amiről szólt. (Vantara Gyula: Idő!) Elnök úr, köszönöm szépen. (Kucsák László: Előírás? - Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me