VANTARA GYULA,

Full text search

VANTARA GYULA,
VANTARA GYULA, a Költségvetési bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! A 2014. évi központi költségvetés zárszámadásának törvényjavaslata fekszik előttünk, amelynek általános vitájára október 7-én került sor, majd ezt követően a Költségvetési bizottság mint kijelölt bizottság az október 13-i ülésén a részletes vitáját lefolytatta és lezárta azt. Természetesen a parlament többi állandó bizottsága és a Magyarországi nemzetiségek bizottsága is megtárgyalta, és mint a kijelölt bizottság előadója az ő véleményüket is ismertetem. A tárgyaló bizottságok megállapították, hogy a törvényjavaslat megfelel a határozati házszabály 44. § (1) bekezdésében foglalt követelményeknek, tehát a törvényjavaslat megfelel az Alaptörvényből eredő tartalmi és formai követelményeknek, illeszkedik a jogrendszer egységébe, megfelel a nemzetközi jogból és az európai uniós jogból eredő kötelezettségeknek, és megfelel a jogalkotás szakmai követelményeinek. Képviselői módosító javaslat mindösszesen egy került benyújtásra Pesti Imre képviselőtársunk részéről, amit a bizottság 10 igen szavazattal, 4 tartózkodás mellett támogatott. Ennek tartalma, hogy a fővárosi és megyei kormányhivataloknak az elmúlt években felhalmozott tartozásállományát engedje el a kormány. A bizottság további módosítási szándékot nem fogalmazott meg. A Költségvetési bizottság kivételével egyik bizottság sem nyújtott be részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatot.
Most pedig szeretném ismertetni a tárgyaló bizottságok véleményeit. Tekintettel a késői időpontokra, az egyes bizottságok részletes véleményéből önkényesen szeretnék kiemelni néhány olyan gondolatot, amelyek a bizottságok teljes véleményét alapozták meg.
Költségvetési bizottság. A 2014. évi központi költségvetés végrehajtása a jogszabályi előírásoknak megfelel, a zárszámadási törvényjavaslat megalapozott, és a benne szereplő pénzügyi adatok, információk megbízhatóak - rögzítette a költségvetési bizottság. Kiemelném, hogy a bizottság megállapította, hogy 2014 a devizahitelesek számára is fontos év volt, hiszen a kormány ebben az esztendőben hozott számos intézkedést, elszámoltatást, forintosítást, fairbank-törvényt, amelyek, igaz, áthúzódva a következő évre, de érdemben csökkentették az adósok terheit. A növekedési fordulatot egyértelműen jelzi - állapítja meg a továbbiakban a bizottsági vélemény - a beruházási folyamatok alakulása. 2014-ben összesen 5200 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, ami jelentősen hozzájárult a GDP növekedési üteméhez. 2014-ben - folytatja a bizottsági állásfoglalás - az Európai Unió módszertana szerint számított adósságráta 76,9 százalékra mérséklődött az előző évi 77,3 százalékról, így 2014-ben is csökkent az adósság.
Összességében tehát megállapíthatjuk, írja a bizottsági jelentés, hogy 2014-ben is tovább gyarapodott az állami vagyon, többségében a közmű- és a bankszektorban végrehajtott ügyletek révén. Ezek a vásárlások nem rontották az uniós módszertan szerinti hiányt. A bizottság a törvényjavaslat részletes vitáját 2015. október 13-án lezárta.
A Külügyi bizottság véleménye. A magyar nemzetgazdaság számára létfontosságú kérdés Magyarország külpolitikájának sikeressége, amely segíti a gazdasági érdekek érvényesítését a világban. A sikeres külpolitika eredményeként Magyarország kiviteleinek éves volumene 2014-ben 112,8 milliárd USA dollárra volt tehető. A bizottsági véleményben szerepel továbbá az a megállapítás is, hogy 2014 júniusától számítva további 15 céggel sikerült stratégiai együttműködési megállapodást aláírni, így összesen 59 stratégiai együttműködési megállapodás van. Magyarország egyúttal megerősítette gazdasági kapcsolatait a posztszovjet térséggel, Ázsiával, a Nyugat-Balkánnal és a Közel-Kelettel. A Külgazdasági és Külügyminisztérium nemcsak a gazdasági, hanem a politikai kapcsolatok kiépítésére is nagy hangsúlyt fektetett, és ennek keretében újranyitásként említhető az ulánbátori és a Kuala Lumpur-i, továbbá a 2014 végére 25 helyen nyitott kereskedőház - állapítja meg a bizottsági vélemény.
A Fenntartható fejlődés bizottságának véleménye. A környezetvédelem területén a tervezési és szabályozó rendszer fejlesztésének, a környezetvédelmi infrastrukturális beruházásoknak, valamint egyes gazdasági szektorok környezeti teljesítményjavulásának köszönhetően Magyarország környezeti állapota 2014-ben a korábbi évek tendenciájához hasonlóan kedvezően változott.
A Fenntartható fejlődés bizottsága a véleményének összegzéseként megállapítja, hogy a jövőben koncentrálni kell a környezettudatosság növelésére, az erőforrás-takaré-kosságra, az erőforrás-hatékony-ság javítására, a fenntartható termelési, fogyasztási szokások elterjesztésére, a klímaváltozás hatásaira való felkészülésre, valamint az ökohatékony innovációra.
A Gazdasági bizottság véleménye. A Gazdasági bizottság megállapításai szerint sikeres volt a rezsicsökkentés költségvetése 2014-ben, bővült a családi kedvezményrendszer, nőtt a nyugdíjak reálértéke, megvalósult a közalkalmazotti béremelés, emelkedett a pedagógusok és a rendvédelmi dolgozók bére. A 2013. évet követően a háztartások reáljövedelme 2014 során is dinamikusan emelkedett, ezáltal a háztartási fogyasztások kiadása 1,7 százalékkal nőtt.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
2014-ben - folytatódik a bizottsági jelentés - a személyi jövedelemadó esetében bevezetésre került a nyugdíjbiztosítási kedvezmény, amely bővíti az adó feletti rendelkezések körét, és elősegíti az öngondoskodást. Az általános forgalmi adó esetében változást jelentett, hogy 2014. január 1-jétől az élő és a félsertés áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent, valamint az egyes mezőgazdasági termékekre alkalmazott fordított adózás eredetileg 2014. június 30-án lejáró rendelkezései 2018. december 31-ig meghosszabbításra kerültek; továbbá megállapítja a jelentés, hogy pozitív vonatkozásai voltak a pénztárgépek adóhatósághoz történő online bekötésének is. Összegzésképpen a bizottság megállapítja, hogy a fentiek alapján úgy ítéli meg a bizottság, hogy a 2014-es költségvetés megvalósítása jól szolgálta a gazdaságpolitikában kitűzött célokat.
(21.00)
A Nemzetbiztonsági bizottság véleménye. A bizottság ellenőrzése alá tartozó négy nemzetbiztonsági szolgálat esetében a megfelelő működéshez szükséges költségvetési források biztosítva voltak 2014-ben is. A bizottság ennek alapján a részletes vitát 2015. október 14-én lezárta.
A Honvédelmi és rendészeti bizottság, a Magyarországi nemzetiségek bizottsága, a Kulturális bizottság, illetve a Népjóléti bizottság megállapította, hogy a törvényjavaslat megfelel a határozati házszabály 44. § (1) bekezdésében foglalt követelményeknek, így a bizottságok a részletes vitákat október 14-ével lezárták.
A Mezőgazdasági bizottság véleménye. A mezőgazdaságnak 2014-ben meghatározó szerepe volt a 3,6 százalékos GDP-növekedésben, teljesítménye a 2013. évihez képest 12,6 százalékkal nőtt. A vitát a Mezőgazdasági bizottság 2015. október 13-án zárta le.
Az Igazságügyi bizottság véleménye. A bírósági fejezet részeiben a költségvetési támogatás az eredeti előirányzathoz képest 2404 millió forinttal nőtt, azaz közel 2,5 milliárd forinttal, a növekedés a központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2014. évi kompenzációja, fejezeti kezelésű előirányzatok átcsoportosítása, illetve a honvédelmi igazgatási feladatok finanszírozására biztosított előirányzatból származik. Az ügyészi szervezetek kiadási előirányzata is növekedett, mintegy 1 milliárd 453 millió forinttal, ez 3,9 százalékkal több, mint az előző évi előirányzat.
A Nemzeti összetartozás bizottságának véleménye. A Nemzeti összetartozás bizottságának célja, hogy támogassa a Magyarország határain kívül élő magyarság boldogulását, előmozdítsa a Magyarországgal való kapcsolataik ápolását és fejlesztését, és az elkülönített állami pénzalapként működő Bethlen Gábor Alap támogatásainak nyújtásával segítse a határon túli magyarság anyagi és szellemi gyarapodását, nyelvének és kultúrájának megőrzését. Támogatási igényét 251 361 fő nyújtotta be az erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, muravidéki és horvátországi területekről, és a 2014. évi előirányzatok ezen igények kielégítését finanszírozták és támogatták.
A Vállalkozásfejlesztési bizottság véleménye. A magyar exportteljesítmény szintén kiváló volt 2014-ben - állapítja meg a Vállalkozásfejlesztési bizottság véleménye. Ebben jelentős szerepet játszott a járműgyártás, valamint a kapcsolódó beszállítói hálózat folyamatosan bővülő kibocsátása és a kapacitás bővítése. A bizottság megállapította továbbá, hogy a 2014. év rekordszintű teljesítménye után a beruházások további bővülését várja 2015-től, és ehhez az EU-s források fokozott lehívása miatt a kkv-szektort támogató hitelprogramok és a kedvező hozamkörnyezet is hozzájárulnak.
Az Európai ügyek bizottságának véleménye. A költségvetés végrehajtása 2014-ben megfelelt a maastrichti kritériumoknak, a legfontosabb feltételeként a 3 százalék alatti államháztartási hiánynak és a GDP-arányban csökkenő államadósságnak. A bizottság a részletes vitát 2015. október 13-án zárta le.
Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Az elhangzó összegző vélemények alapján kérem a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me