VARGA SZIMEON

Full text search

VARGA SZIMEON
VARGA SZIMEON nemzetiségi szószóló: Позволете ми да ви поздравя от името на Малцинствената комисия в Унгария и от моето име. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy a Magyarországi nemzetiségek bizottsága és a magam nevében tisztelettel köszöntsem önöket.
A Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló 2013. évi CCXXX. törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslat döntési folyamatában elmondhatjuk, hogy a nemzetiségek közvetített véleménye olyan időszakra terjed ki, amiben a Magyarországi nemzetiségek bizottságának és az egyes szószólóknak nem volt részük. A magyarországi nemzetiségeknek a 2014-es évben, a választások után nyílt lehetősége arra, hogy a központi költségvetéshez, azok előkészítéséhez és elfogadásához hozzájáruljanak, illetve hangot adhassanak a nemzetiségeket érintő problémáknak, és annak megoldását parlamenti keretek között képviselhessék.
E számunkra fontos problémák megoldása között említést érdemelnek a nemzetiségi civil szervezetek, hiszen ők a nemzetiségi kultúra, a nemzetiségi hagyományok, a nemzetiségi identitás letéteményesei. A nemzetiségi civil szervezetek működési és programtámogatása 2014-ben 110 millió forint volt, amely hosszú idők óta nem emelkedett. Az Emberi Erőforrások Támogatáskezelőhöz a 2014-es évben benyújtott érvényes pályázatok azt mutatják, hogy az igényelt támogatások kevés részét lehetett csak megítélni forráshiány miatt.
A Magyarországi nemzetiségek bizottsága éppen ezért is üdvözölte, hogy a kormányközi nemzetiségi vegyes bizottságok révén több nemzetiségi közösség jutott rendszeresen támogatáshoz. Ugyanakkor szükségesnek mutatkozott a jövőbeli változtatás is. A magyarországi nemzetiségek többsége esetében ez a lehetőség rendszerszerűen nem állt fenn, ezért erre külön forrás biztosítása vált szükségessé, annál is inkább, mivel a nemzetiségi önkormányzatok által átvett nemzetiségi intézmények számának örömteli növekedésével az ez irányú jogos igények már jelentősen emelkednek és emelkedni fognak.
Megemlíteném a rendkívül sokrétű és szerteágazó feladatokat ellátó országos nemzetiségi önkormányzatokat, akiknél az államháztartási jogszabályok és a további törvényi változások, majd a 2014. évi államháztartási és számviteli átállás okozott igen jelentős többletköltséget.
A települési és területi nemzetiségi önkormányzatok támogatási rendszerében jelentős változás történt a feladatalapú támogatásra történő átállás bevezetésével. Ennek eredményeként viszont alacsony összegűre változott a gyakorlatban az általános működési támogatás mértéke. Tehát a probléma nemcsak az volt, hogy hosszú ideje nem nőtt a támogatás összege, hanem legalább ilyen súlyos gondként jelentkezett, hogy már az indulásnál is mélyen alulfinanszírozottak voltak.
Ezen évtizedes negatív, egyre nyomasztóbb előzményeket követően adódott meg a lehetőség a nemzetiségeknek, hogy az Országgyűlésben a szószólói intézmény képviseletével a 2015. évi központi költségvetésről szóló törvénytervezeten már megmutatkozzon munkájuk. 2014 nyarán szoros összefogásban kezdte el a nemzetiségi bizottság felmérni és összeállítani a 13 magyarországi nemzetiség 2015. évi költségvetéssel kapcsolatos igényeit. A javaslatokat már jóval a 2015. évi költségvetés benyújtása előtt megküldtük valamennyi frakciónak, szaktárcának. Több héten át tartó folyamatos munkával, több lépcsőben történt egyeztetéssel, kompromisszumkész nyitottsággal, még a költségvetési törvénytervezet általános vitájának megkezdése előtt eljutottunk egy olyan konszenzuson alapuló módosítójavaslat-csomaghoz, melyet a szaktárcák szakmailag megalapozottnak ítéltek. Ez egyértelmű áttörést, érdemi, pozitív elmozdulást jelenthet a magyarországi nemzetiségek és a magyar politika kapcsolatában.
A 2014. évi központi költségvetési törvényről készített beszámolóval, zárszámadással kapcsolatosan kötöttség nélkül mondhatunk véleményt, mivel a magyarországi nemzetiségeknek és szószólótársaimnak a 2014. évi központi költségvetéshez és előkészítéséhez még nem adatott meg, hogy érdemben képviseljük az érdekeinket, hogy parlamenti szerepünkkel hangot adjunk a jogos kéréseinknek. Viszont a munkánk beérett, így a 2015. évi központi költségvetési törvényjavaslat és módosításai már nem nélkülünk és a fejünk felett dőltek el, hanem a részvételünkkel. Köszönöm a figyelmüket. Благодаря за вашето внимание! (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me