NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Fájó számunkra, hogy miután az általános vitában sérelmeztük, hogy ez stílszerűen tévéközvetítési időn kívül történik, a közmédia zárszámadásának megvitatása, mindeközben az érdemi beszámolót is sajnos nemhogy tévéközvetítési, ráadásul plenáris ülésen kívül tartották meg a Kulturális bizottságban, zavarták le úgy, hogy mi, képviselők tulajdonképpen hozzá sem szólhattunk már a korábbi évekkel ellentétben. Eleve azt gondoljuk, hogy a zárszámadást együtt kellett volna napirendre venni a médiahatóság szakmai tevékenységéről szóló beszámolóval, hogy együtt, egyszerre legyen látható, mit kapott, mondjuk, a médiafogyasztó, és mennyibe került ez az adófizetőknek, vagy hogy miért nincs még mindig kiegyensúlyozott tájékoztatás, hiába a törvényi előírás. Ezért fájó számomra, hogy ez a vita ide jutott, ide fajult.
Az is elfogadhatatlan, hogy az NMHH egész tavalyi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámoló egyrészt szakmai szempontból elfogadhatatlan, másrészt politikai szempontból felelőtlen. Azt emelném csak ki, amivel kapcsolatban úgy tűnik, hogy nem kaptunk választ így a bizottsági jelentésből sem, hogy az NMHH pénzügyi beszámolójának auditálása úgy történik, hogy megbízzák a könyvvizsgálót azzal, hogy számviteli és jogi szempontból a beszámolót ellenőrizze. Ez azonban nem egy független, külső ellenőrzés, mert a könyvvizsgálót ugyanaz a szerv bízza meg és díjazza, az NMHH, amely a beszámolót készítette, ezért az auditálás, bár nincs okunk - ezt ismét elmondom - a szakmai korrektséget vitatni, de ez egy sajátos belső ellenőrzés, egy önellenőrzés csak.
Alapvető szakmai problémának tartjuk azt is, és sajnos erre sem kaptunk választ eddig, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap is csak a bevételeiről és a kiadásairól ad számot, vagyoni állapotának változásáról, mondjuk, növekedésről, fogyásról egyáltalán nem, hasonlóan egyébként a kormánynak a központi költségvetésről szóló zárszámadásához.
Ami a legelképesztőbb, és úgy néz ki, nem történt változás ebben a kérdésben a bizottsági ülés után sem a bizottsági jelentés szerint, azt a 10. oldalon láthattuk. Elképesztő gátlástalanság, felületesség, hogy az MTVA több mint 80 milliárdos kiadásairól szóló beszámolót egyetlen oldalon letudják, és azon belül is több mint 60 milliárdos tételt elintéznek egyetlenegy sorral, aminek az a címe, hogy az MTVA médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenységének kiadásai. Egy sor, néhány szó tehát, és úgy gondolják, hogy 60 milliárd forinttal elszámoltak. Hát, ha ez a fideszes elszámoltatás, akkor azt gondolom, az eléggé magáért beszél, holott ennek kifejtése kellene legyen ennek a törvénynek a lényege.
Emögött nyilvánvalóan az áll, a válaszadás hiánya is csak ezt megerősíti, hogy ha részleteznénk, hogy mire is megy el, akkor például mindenki látná, hogy valójában mennyi jut például műsorgyártásra, és egyéb olyan kérdések napirendre kerülhetnének, amit így persze a szőnyeg alá söpörnek. Nem látjuk a változást, a magyarázatot arra sem, hogy elképesztő összeg van továbbra is a hatóságnál maradványként, 38,2 milliárd forint, és ez még csak a 2014-es beszámoló, miközben már jövő évre is elképesztő újabb tartalékfelhalmozást képeznek, talán az 50 milliárd forintot is meg fogja így most már haladni. Ez a 38,2 milliárd forint, ami előttünk fekszik, közel kétszerese az éves költségvetésnek. Nem mondták meg továbbra sem, hogy mire kell ezt felhalmozni, milyen háborús helyzetre, vagy mire készülnek. Informálisan ugyan a 2014-es választások előtt még azt mondták, hogy azért, hogy ha elveszíti a választást a Fidesz, akkor még egy ideig legyen miből gazdálkodnia a közmédiának a saját embereikkel, még ha meg is vonnák ettől a fideszes párttévétől tulajdonképpen és csatornától a támogatást. De hogy most mire spórolnak és teszik félre a pénzt, miközben rengeteg más dologra, mondjuk, az ingyenes internet bevezetésére, hogy csak egyet mondjak, nem jut, ezt nem értjük. Jövőre még újabb 9,1 milliárdot raknak el a még el sem számolt idei plusztartalékon felül, és akkor eközben 47 milliárd forintot átvállal a kormány még az MTVA-tól. Tehát teljesen megmagyarázatlan számok fekszenek itt előttünk, úgyhogy tulajdonképpen egyre elfogadhatatlanabb számunkra ez a javaslat így a vita előrehaladtával.
Bizony szembesíteni kell azzal is a kormányt, hogy 2014-re már csak 25 millió forint folyt be médiaszolgáltatási díjból, tehát miközben a reklámadótól volt hangos a média, körülbelül ugyanekkora csökkenés volt itt, hiszen ezt a nevetséges 25 millió forintot állítsuk szembe azzal, hogy 2009-ben a TV2 közel 2 milliárdot, az RTL Klub körülbelül 1,8 milliárd forintot fizetett, utána ennek az összege jelentősen esett. Más kieséseket is láthatunk, ha precízen itt előterjesztve nem is, de legalábbis a sorok között kiolvasva, hiszen például a másik országos rádiófrekvencia értékesítésének elmulasztása egy olyan mínusz félmilliárdnyi bevételt jelenthet, ekkora bevételkiesést jelent tehát, félmilliárd forintnyit, hiszen az Advenio ennyit fizet a Class FM-ért, ahogy legalább ezt láthatjuk ebből a zárszámadásból, amely összességében, azt gondolom, a vita előrehaladtával ezt megerősíthetjük, teljességgel - mind szakmailag, mind politikailag - elfogadhatatlan a számunkra. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me