NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt 25 év kormányai szabotálják az állambiztonsági múlt feltárását, az iratok megismerését, akadályozzák a kutatók munkáját. Szembemennek a társadalom morális megítélésével, az áldozatok helyett a tettesek mellé álltak. Az átvilágító bírák bűnös kiskapukat, menekülési útvonalakat hagytak, a vétkesek nem kértek bocsánatot, az áldozatok nem kaptak erkölcsi elégtételt, nincs információs kárpótlás. Az állambiztonsági múlt ma előny a volt hivatásos állomány és a továbbszolgáló hálózati személyek számára, a Fidesz-KDNP beépítette őket hatalmi hátországába. Előmenetelt biztosít nekik, például a III/II-es Tasnádi Lászlót egyenesen államtitkárrá léptette elő, másoknak kitüntetést, jó nyugdíjat ad. A Fidesz-KDNP mindig ellene volt az állambiztonsági ügyek tisztázásának; Orbán Viktor, a katonai elhárítás volt társadalmi kapcsolata, akinek apósa, Lévai István az ÁVH Lenkei fedőnevű ügynökeként súgott be becsületes magyar középparasztokat, soha nem fog zöld utat engedni az ilyen megalapozott törvényjavaslatoknak, mert akkor fel kéne adnia a háttérhatalmába beépített volt hivatásos állambiztonsági tiszteket és szép számú hálózati személyeket.
E törvényjavaslat radikális változást hozna. Például a hálózati személy fogalmát úgy határozza meg, hogy az egykori ügynökök ne nyerhessenek eleve és mosolyogva személyiségi jogi pereket a történész kutatókkal szemben, mint eddig.
A javaslat támogatandó célja többek között az is, hogy az állambiztonsági iratok és mágnesszalagok adatainak fokozatos internetes publikációja megvalósulhasson, hiszen tudjuk jól, hogy a jelenlegi kormányzat 2060-ig titkosította az állambiztonsági múlt döntő részét, ha nem is csonkítatlanul, de legalábbis torzítatlanul tartalmazó mágnesszalagokat. Sajnos ezekbe a csak fideszes tagokból álló, időhúzást szolgáló Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagjai tekinthetnek be, ez azonban elfogadhatatlan, mi ezért javasoljuk e javaslatnak is a tárgysorozatba vételét. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me