DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon indokolt ez a javaslat, amit az MSZP beterjesztett. Tehát az energiaárak világpiaci árzuhanása, ami azt jelenti, hogy praktikusan feleakkora szinten van a kőolaj ára már évek óta, mint például 2010 előtt, abszolút indokolttá teszi, hogy az önök által annak idején rezsicsökkentés címszó alatt végrehajtott energiaár-csökkentésen túl a gázárakban egy 20 százalékos, villamosenergia-árakban 10 százalékos, távhőárakban 10 százalékos azonnali árcsökkentést hajtsanak végre.
Tehát mi azt kérjük, hogy ne csak szólamokban képviseljék a fogyasztókat, hanem amikor reális, objektív lehetőség van rá a beszerzési árak, az importárak alapján, akkor azt adják át a fogyasztóknak. Még azt is mondanám, hogy ez a javaslat, hogy az átlagfogyasztásig, a fogyasztók 80 százalékát érinti. Az önök rezsicsökkentése azt jelentette, hogy az ármegtakarítás nagy mértéke mintegy 20 százalék fogyasztónál csapódott le, a többiek is részesültek, de a 80 százalék részesült az összes megtakarítás 20 százalékában. Most azt javasoljuk, hogy ezt a további 20 százalék árcsökkentést az átlagfogyasztásig biztosítsa a magyar parlament, és ne tartogassa, ne halassza későbbre ezt az árcsökkentést, mert a beszerzési árak, a világpiaci árak ezt messzemenően indokolttá teszik.
Tehát nem olyasmit kérünk, hogy az adófizetőkre terheljenek át. Nem azt kérjük, hogy a költségvetésre terheljenek át. Csupán azt mondjuk, hogy az árak, a beszerzési árak csökkenésének arányában, 20-10-10 százalékkal csökkentsék az árakat. Köszönöm, elnök úr. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me