DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Egy éve feleannyiba kerül a kőolaj a világpiacon, mint az azt megelőző időszakban. Idén januárban fogalmaztam meg először azt a javaslatot, hogy a világpiacon tapasztalható energiaár-csökkenésnek a hasznát adjuk oda a magyar fogyasztóknak, adjuk oda a magyar embereknek, hiszen a ma már szinte kizárólagosan állami kézben lévő kereskedőcégek olcsóbban jutnak hozzá a világpiacon az energiához, mint az azt megelőző időszakban, és ennek a hasznát oda kell adni az embereknek.
(18.40)
Először azt mondták, hogy ez nem igaz, az MSZP megint csak blöfföl, hiszen nincs ebből haszon, az árfolyamveszteség elviszi azt az összeget, ami a világpiaci áresésből adódik. Majd telt-múlt az idő, a világpiacon az árak nem változtak, hanem tovább mérséklődtek, és önök arra hivatkoztak, hogy ez csak egy időleges áresés, ez emelkedhet, ennek nincs meg a reális alapja, hogy ezt a hasznot odaadják a magyar fogyasztóknak.
Aztán egyre inkább derült ki különböző kormányzati nyilatkozatokból, hogy bizony-bizony ebből haszna van valamelyik állami cégnek. Először Szijjártó Péter egy újságírói háttérbeszélgetésen ismerte el, hogy az orosz gáz, a Gazpromtól beszerzett gáz ára 40 százalékkal alacsonyabb, mint az azt megelőző időszakban. Ezt követően Németh Lászlóné is elismerte egy háttérbeszélgetésben, hogy bizony-bizony itt már tíz-, akár százmilliárdos nagyságrendben a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-nél halmozódik valamiféle haszon, de ennek jobb helye lenne például a Nemzeti Közműszolgáltató veszteségeinek fedezésére, nem a magyar fogyasztók számára kívánják ezt juttatni. Majd egy műsorban Kovács Zoltán kormányszóvivő is elismerte, hogy bizony-bizony megvan ez a pénz, de nem indokolt, hogy ez a pénz odakerüljön a magyar fogyasztókhoz.
Aztán egyre inkább különböző anyagokból kiszivárgott egy tanulmány, erről ma is szó volt a parlamentben, a Lázár János vezette minisztériumban, hogy 2017-re mégiscsak terveznek valamiféle energiaár-csökkenést, ennek különböző forrásait tárják föl, például a Paksi Atomerőmű hulladékainak a megsemmisítésére szánt pénzt, és ott van még mindig az az összeg, ami hónapról hónapra gyarapszik, hiszen a nemzetközi piacon nem változtak az árak, egyre olcsóbb a nemzetközi piacon az energia ára, és ez a haszon pedig egyre nő.
Tulajdonképpen az a helyzet, hogy ma a magyar családok, a magyar energiafogyasztók drágábban jutnak hozzá az energiához, a gázhoz, a villanyhoz, a távhőhöz, mint amennyibe az kerül. Ez teljesen elfogadhatatlan, pláne önöktől, akik ennek az élharcosai, hogy minél kevesebb terhe legyen a magyar háztartásoknak. Tehát egyre inkább beigazolódik, hogy az általunk beterjesztett törvényjavaslatnak van létjogosultsága, és ezt önök is egyre inkább elismerik, de álszent módon tartogatják ezt a pénzt, mindenféle indokot kitalálnak, miért nem lehet ezt odaadni a magyar fogyasztóknak, és 2017-re készülnek, választási durranásként, hogy na, akkor most újra lehet a rezsit csökkenteni, miközben ez a pénz ott van. Mi azt követeljük, hogy ezt a pénzt most adják oda a magyar fogyasztóknak.
A törvényjavaslatunk lényege, hogy átlagfogyasztásig a gázárban 20 százalékos, a villany- és a távhőárban 10-10 százalékos ármérséklésre kerüljön sor, átlagfogyasztásig, ami azt jelenti, hogy a nagyfogyasztók, akik luxusvillákban szaunát vagy úszómedencét tudnak fűteni, már ne jussanak pluszkedvezményhez. És hiába indokolják azzal, hogy és mi van, hogyha emelkedik az ár. Ez a kedvezmény akkor is megvan. Itt lehet igazságot tenni, innentől lehet igazságos az árcsökkentés, hiszen azok kapnak nagyobb kedvezményt, akik átlagfogyasztásig, kisfogyasztóként fogyasztanak.
Tehát még egyszer szeretném felszólítani önöket, támogassák ennek a törvényjavaslatnak a tárgysorozatba vételét, mert ami jár, az jár. Ez a magyar fogyasztóknak jár, ott van a pénz, ne tartogassák, ne fedjék el, ne dugdossák ezt a pénzt, hanem igenis juttassák el a magyar energiafogyasztókhoz, a háztartásokhoz, a magyar emberekhez, csökkenjen a magyar emberek terhe, kevesebbet kelljen fizetni, pláne úgy, hogy a fűtési szezon elkezdődött. Ne üljenek ezen a pénzen, adják oda ezt most a magyar embereknek! Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me