BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Annak az országnak van jövője, amelyben a fiatalok megtalálják a számításaikat, és biztató jövőképpel rendelkeznek. Az a fiatal él szívesen ebben az országban, aki látja, hogy az az energia, amelyet a tanulásba, a gyermekvállalásba vagy éppen a munkába fektetett, előbb vagy utóbb meg fog térülni. Azt is elvárja minden magyar fiatal állampolgár, helyesen egyébként, hogy ezekben a kezdeményezésekben a magyar állam, a magyar kormány és a magyar parlament is támogatója legyen. Nemrég egy civil ifjúsági szervezet is, a Fidelitas, jelentkezett egy olyan programmal (Derültség a Jobbik soraiból. - Közbeszólások a Jobbik soraiból: Ne röhögtessél már! - Derültség az ellenzéki pártok soraiból.), amely konkrét javaslatokat tett le az asztalra. Fontos, hogy figyeljünk az ilyen kezdeményezésekre, és hogy más téren is érzékeltessük a magyar fiatalokkal, hogy ők fontosak nekünk.
(16.20)
Ezeknek a gondolatoknak a jegyében történtek már fontos intézkedések az elmúlt időszakban, amelyekre nem árt, ha emlékezünk. 2015. július 1-jétől lehet igényelni a családok otthonteremtési kedvezményét, amely az eddigieknél szélesebb körben segíti elő a fiatal házaspárok és családok lakáshoz jutását. A széles körű családtámogatási eszközök közül a hallgatói vagy diplomásgyed kiemelten célozza a fiatalokat, segítve abban, hogy ne az anyagi források hiánya álljon a gyermekvállalás útjában.
2013. január 1-jétől lépett életbe a munkahelyvédelmi akcióterv, amelynek célja, hogy a leginkább érzékeny helyzetben lévő munkavállalói csoportok vonatkozásában a munkáltatók bérköltségét csökkentse, segítve ezzel a munkahelyek megtartását és a foglalkoztatás bővítését. A munkahelyvédelmi akciótervvel 2014-ben már több mint 150 ezer pályakezdő, 25 év alatti fiatal foglalkoztatását támogattuk járulékkedvezményekkel.
Az ifjúsági garancia egy átfogó, az ifjúsági munkanélküliség csökkentését, a fiatalok élethelyzetének javítását célzó rendszer. Az idehaza több lépcsőben megvalósuló program első szakaszában főként a legalább hat hónapja álláskeresőként regisztrált, 25 év alatti fiatalok kapnak segítséget.
A nemzeti tehetségprogramot az Országgyűlés 2008-ban ötpárti konszenzussal fogadta el. Eddig 2009 és 2014 között 6139 projekt nyert el támogatást, összesen csaknem 7 milliárd forint összegben. Azt gondolom, azt gondoljuk, érdemes folytatni ezt a programot, és odafigyelni azokra a fiatal tehetségekre, akikben megvan az elszántság, a kitartás terveik, céljaik megvalósítására.
A fentiekre tekintettel kérdezem tisztelt államtitkár urat, mi a célja a kormánynak ezzel a tehetségprogrammal, a nemzeti tehetségprogramot kívánják-e folytatni a következő években, és ha igen, milyen feltételekkel. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me