DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kérdés rendkívül aktuális, már csak azért is, mert a múlt héten is egy fontos eseményre került sor. Először a nemzeti tehetségprogram és Magyarország történetében került sor arra, hogy a 8-35 éves korosztályban a kivételesen tehetséges magyar fiatalok az egyedi fejlesztésükhöz kapjanak ösztöndíjat. Ez az ösztöndíj ráadásul a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása értelmében teljes mértékben adómentes jövedelem, így 2015 októberében 157 fiatalnak, akik a művészetek, a tudomány vagy a sport területén kiemelkedően tehetségesek, adtuk át „A nemzet fiatal tehetségeiért” ösztöndíjat. Ez azt jelenti, hogy ezek a fiatalok - kezdetben 157-en, és aztán egyre többen - összesen 100 ezer és 1,5 millió forint közötti összegű havi ösztöndíjban részesülnek, és ahogy mondtam, ez személyi jövedelemadó-mentes, és ezt szabadon használhatják fel arra, hogy a tanulmányaikat, továbbképzésüket finanszírozzák, vagy korábban számukra anyagi okból nem megengedhető eszközöket vegyenek, például hangszert vagy tudományos segédeszközt vásároljanak maguknak. Ennek a keretösszege az idénre 260 millió forint, és a pályázatok benyújtása folyamatos, tehát amint benyújtásra kerülnek, folyamatosan értékeljük ki őket. És ez csak az első 157 fiatal volt, aki ezt megkapta, továbbiakat is várunk.
Ahogy képviselő úr is mondta, igencsak magas, szinte rekordösszegű az a 6,8 milliárd forint, amit a nemzeti tehetségprogramban - amely egy húszéves, parlamenti ötpárti konszenzussal elfogadott program - kiosztottunk 2015-ig. Azt hiszem, az az 1,6 millió diák, fiatal és felkészítő tanár, aki részt vett ebben a programban, magyarul támogatást kapott a programból, azt bizonyítja, hogy ez egy igencsak fontos és sikeres program volt. S azt is hozzá kell tenni, hogy ezek közül 21 ezren határon túli magyar fiatalok voltak.
A nemzeti tehetségprogram keretében megvalósuló komplex tehetséggondozó programok a kora gyermekkortól a felnőttkorig segítik a művészetek, a tudományok és a sport területén a fiatalokat. Különös figyelmet fordítunk arra, hogyha valaki halmozottan hátrányos helyzetű családból érkezik, hogyha roma nemzetiségű, vagy ha fogyatékossággal él, valamint ha olyan járásból érkezett, ahol komplex fejlesztési programos fejlesztéseket írtunk elő.
Amire lehet még támogatást nyerni az előbb felsoroltakon kívül, az különböző tanulmányi és művészeti versenyek megrendezése vagy hasonló tanulmányi és művészeti versenyekre külföldre való kijutás, tudományos diákköri mozgalom támogatása, valamint a közéleti feladatvállalás iránt is elkötelezett értelmiségiek formálódását elősegítő szakkollégiumi program támogatása. 2013 tavaszán indítottuk el a „Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért” díjat, amelyben azok a tanárok, felkészítők részesülhetnek, akik tehetséggondozó szakemberként tehetséges fiatalokat vesznek a szárnyuk alá és segítenek. Ez nem csupán egy erkölcsi, hanem anyagi elismerés is.
A 2015. év több szempontból is mérföldkő a hazai tehetséggondozó programok történetében. A kormány megkülönböztetett figyelmet szentelve a tehetséges fiatalok támogatásának, az adófizetők által e célra felajánlott adó 1 százalékukat az összegyűlt adóbefizetésekkel egyenlő összegű forrással egészítette ki, így a nemzeti tehetségprogramra a célkitűzéseknek megfelelően a felajánlott összeg mellett még egyszer annyi, összesen 2,8 milliárd forint állt rendelkezésre, amit ha összehasonlítok például a 2013-as összeggel, akkor azt mondhatjuk, hogy annak a háromszorosa áll most már a tehetségprogram rendelkezésére. A megnövekedett forrásmennyiség biztosítja a tehetséggondozási folyamatok folytonosságát, olyan programok támogatását, amelyek lehetővé teszik, hogy a tehetséges magyar fiatalok tudásukat és tehetségüket hosszú távon és itt, Magyarországon kamatoztassák, és mindemellett az új forrásokból új programelemeket is meg tudunk jelentetni. Ezért kérem képviselő urat, hogy fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me