CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Sajnos azt kell mondanom, hogy a tények cáfolják azt, amit ön állításként megfogalmazott vagy éppen kérdésében próbált megfogalmazni állításként. Legtöbbször ön a KSH adataival vitatkozik akkor, amikor interpellációt vagy kérdést fogalmaz meg. Ugyanis azzal kapcsolatban, amit például a munkahelyteremtésről, a foglalkoztatásról mondott, a tényadatok szerint 4 millió 265 ezer embernek van munkája Magyarországon, ez KSH-adat, képviselő úr. Ez 555 ezer fős növekedést jelent a 2010-es kormányváltás óta.
Még egy nagyon fontos szám, mert azt állította ön, hogy a versenyszférában nem nőtt a foglalkoztatottak száma. Ezzel ellentétben el lehet mondani azt, hogy a növekedésben döntően a versenyszférában létrejött munkahelyek voltak a meghatározók, ahol, szeretném hangsúlyozottan mondani, 332 ezerrel nőtt a létszám azzal szemben, amit ön itt az előbb állított. A foglalkoztatásban természetesen van egy szerkezetváltás, egyes ágazatokban többen, más ágazatokban kevesebben dolgoznak, de még egyszer szeretném ismételni: összességében soha nem volt ilyen magas a foglalkoztatás a rendszerváltoztatás óta, mint napjainkban.
Szeretném önt emlékeztetni arra, hogy a pénzügyi válság előtti években 4-5 százalékos gazdasági növekedés mellett nem jöttek létre új munkahelyek Magyarországon, mert önök annak idején magas szinten tartották a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adókat és járulékterheket, ezért a cégek nem bővítették a foglalkoztatotti létszámot. Ezzel szemben a munkahelyvédelmi akció keretében a kormány, a Fidesz-KDNP-kormány jelentős mértékben csökkentette a leghátrányosabb munkaerőpiaci helyzetű rétegek alkalmazási költségét. 2013-tól ’15 augusztusáig a versenyszférában több mint 310 milliárd forint munkahelyvédelmi kedvezményt vettek igénybe a munkáltatók. Ez a támogatási forma jelenleg már több mint 870 ezer munkavállaló foglalkoztatását segíti elő. Tehát ellentétben azzal, amit ön mondott, nincs tömeges munkahelymegszűnés sem Magyarországon.
A kereskedelemmel kapcsolatban pedig elmondható, hogy a kiskereskedelmi forgalom 2013 júliusa óta folyamatosan növekszik, az augusztusi adatok szerint a forgalom volumene 4,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez a vegyes kiskereskedelemben 3,7 százalékos növekedést jelentett, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,6 százalékos növekedést jelentett, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,4 százalékos emelkedést jelentett az értékesítés területén. Tehát nem volt igazuk azoknak, így önnek sincs igaza, akik azzal riogattak, hogy tömeges elbocsátások lesznek a kiskereskedelemben, mert a forgalom növekedésével egyenesen arányban nőtt a foglalkoztatottak aránya.
A kiskereskedelem legalább ötfős vállalkozásainál ugyanis az alkalmazásban állók száma idén az első hét hónapban 187 ezer fő volt, ami 4 ezer fővel magasabb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Miközben tehát a fogyasztói árak alacsonyak, a reálbérek növekednek, így az emberek többet költenek, nagyobb szükség van a kereskedelemben dolgozók munkájára is. A kormány munkájának is köszönhetően elindult egy olyan pályázati program, amelynek keretében több mint 100 milliárd forint áll rendelkezésre az álláskeresők foglalkoztatási támogatására. A szakképzett munkaerő fontosságára a kereskedelemben reagálva az Auchan Magyarország Kft. októbertől átfogó bérfejlesztési programot fogalmazott meg, felismerve azt, hogy a munkavállalók megtartásához elengedhetetlen a fizetések emelése.
Ezért várakozásunk szerint mind a kiskereskedelmi forgalom, mind a bérezés, mind a foglalkoztatók létszáma növekedni fog az elkövetkezendő időszakban. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket, és kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me