GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Sokat lehet olvasni, hallani, de érezzük is, látjuk is, hogy mi történik a vállalkozások színpadán. Látjuk, hogy nemcsak a külföldi vállalkozások, befektetők, hanem a magyar vállalkozások és befektetési szándékkal bírók is olybá cselekszenek, hogy legkiváltképp nem Magyarországon fektetnek be, nem itt szülnek és létesítenek új munkahelyeket. Ez nagyon sajnálatos, mert egyik oldalról a magyar kormány az elmúlt esztendőkben elüldözött sok százezer potentát lehetőséggel bíró munkavállalót, akinek a kezében, a fejében benne volt a tudás, másik oldalról nézve pedig azok, akik foglalkoztathatnának, ők meg nem itt fektetnek be, hanem máshová viszik a pénzeiket.
Van ennek más területe is. Ha nézzük a kiskereskedelmi szektort vagy épp a kereskedelmi szektort, akkor látjuk, hogy a plázabezárások vagy épp a plázastopok mit jelentettek. Látjuk azt, hogy a vasárnapi boltbezárások mit hoztak. Az egyik esetben elvesztettünk lehetőség szerinti munkahelyeket, a másik esetben pedig megszűntek munkahelyek, most már kimutatható módon, 5-6 ezer az egyik és a másik esetben is 10 ezer fős munkanélküliségi növekedést tapasztalhattunk, ha nem is a regiszterekben, mert a regiszterek mások, mint a valóság. Azt is látjuk, hogy a kormányzati megszorítások meg a következetlen viselkedések mit hoznak magukkal. Nyilván ugyanazt, amit az elején mondtam: csökkenő befektetési szándékot és ezáltal csökkenő munkahelyeket.
Igazából a legnagyobb bajt és a problémát ott látjuk, hogy a kormány a nagyjából hat évvel ezelőtt tett ígéreteiből semmit nem kíván valóra váltani. Emlékezzenek vissza csak az alapígéreteikre, nem kell sokáig gondolkodniuk, a radikális adócsökkentéstől elkezdve odáig, hogy egymillió új munkahelyet fognak teremteni a gazdaságban. (Közbekiáltások a Fidesz soraiból, köztük Kósa Lajosé: Tíz év alatt!) A gazdaságban. Csak azért, hogy tiszta és világos legyen Kósa frakcióvezető úr számára is a bekiabálását érintően: a gazdaságban. Tudja, mi a különbség a közfoglalkoztatottság és a gazdaságban teremtett új munkahelyek tekintetében. Na szóval, hogy ne önnel foglalkozzam, hanem a témával, azt kell mondjam, hogy az egymillió új munkahely megteremtése a gazdaságban tíz év leforgása alatt az esélytelenség kategóriájával párosul, de azért nagy tisztelettel szeretném kérdezni, hogy mikor gondolják komolyan és mikor fognak valami értelmeset tenni annak érdekében, hogy ez megvalósuljon.
A másik kérdésem pedig arra vonatkozik, hogy azt a fajta munkaügyi statisztikai bűvészkedést, amelyen keresztül a közfoglalkoztatottak százezreinek, a külföldre szorultaknak, az önök jóvoltából külföldre menekülteknek a statisztikában való felmutatásával való dicsekvést mikor fogják abbahagyni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és mikor fognak valós képet tárni a társadalom elé. Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ez élvezetes volt. - Derültség a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me