KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Némi aggódással olvashattuk a hírekben a minap, hogy csúszik a 800 millió forint értékű, a felcsúti stadiont az alcsúti arborétummal összekötő kisvasútnak az átadása. Annak a kisvasútnak, amely nemzetstratégiai fontosságú, hiszen a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította az Orbán Viktor házától az alcsúti arborétumig tartó kisvasúti beruházást; addig az alcsúti arborétumig, amelyre egyébként az elmúlt években 2010 óta több száz millió forintot vagy százmilliós nagyságrendben költött a kormány. Az egyetlen probléma ezzel az, hogy ahogy az most lenni szokott az utóbbi időben Magyarországon, ez a százmilliós nagyságrendű összeg vajon ki másnál landolhatott, mint az ország kedvenc gázszerelőjénél, a milliárdos, kérges tenyerű parasztgazda Mészáros Lőrincnél, aki több száz millióért vagy százmilliós nagyságrendű összegben kertészkedhetett az arborétumban, hiszen ő ebben is kiváló, mint oly sok minden másban.
Ha már a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnál tartunk, a legújabb pletykák szerint az Orbán család egyik tagja, ifjabb Orbán Győző és érdekeltsége kívánja rátenni a kezét egy fokozottan védett természeti értékünkre, a II. kerületben található, termálvízzel borított Mészáros Lőrinc… - Mészáros Lőrinc-barlangnak még nem hívják, de akár így is hívhatnák (Derültség.), Molnár János-barlangra, ami késik, nem múlik, tisztelt képviselőtársaim, a Fidesz-kormányt ismerve (Közbekiáltások a Fidesz padsoraiból: Volner János! Volner János!); annak víz alatti szakaszai búvármerüléses látogatására és barlangibúvár-oktatási célú hasznosítására, a barlang légteres és víz alatti szakaszainak kulturális célú hasznosításaira. Ez egy Európában egyedülálló természeti képződmény, ahogy azt bizottsági meghallgatásán a miniszter úr is elismerte, a hasznosítására azonban a természetvédelmi hatóság nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel, ezért pályázat útján át kívánja adni egy magántársaságnak.
A szakma és a hírek szerint a pályázat ifjabb Orbán Győző érdekeltségére lett személyre szabva. Senki más azon az egy bizonyos búvártársaságon kívül nem képes ezeknek a pályázati feltételeknek megfelelni. Információink szerint maga az érintett személyesen is több egyeztetésen vett részt a hatóságnál ezzel kapcsolatban. Felmerül a kérdés, hogy miért érdekli az Orbán családot egy barlang. Mint mondtam, egy, a világon egyedülálló képződményről van szó. A barlangi búvárkodás egyik ideális helyszíne lehetne, és a barlangi búvárkodásban pedig pénz van, hiszen nem a szegények sportja, ezt mindnyájan sejthetjük. Innentől kezdve már érthető, hogy miért is van szüksége erre a barlangra az Orbán családnak, illetve az Orbán család érdekkörébe tartozó búvárkörnek. Jelen esetben azonban egy évezredek vagy évtízez-redek alatt kifejlődött természeti értékről van szó, és a barlang különleges faunája is veszélybe kerül, ha hozzá nem értők kezébe kerül. Nem utolsósorban pedig a Lukács fürdő is innen nyeri a vizét, tehát egy gyógyfürdő vízminőségére is behatással van, hogy mi történik ott a barlangban.
Kérdezem tehát államtitkár urat: Magyarországon ma már semmi nincs biztonságban, ha a kormányfő családja, barátai és üzletfelei vetik ki rá csápjaikat? Nem számít sem a törvény, sem a jövő nemzedékek magyarjainak érdeke természeti értékeink megőrzésére? Mi lesz a Molnár János-barlanggal és mi lesz Magyarországgal? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
(16.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me