LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenekelőtt szeretném még egyszer megerősíteni, hogy a magyar kormány részben együttérzését fejezte ki és fejezi ki az elhunyt Göncz Árpád családjának, másrészről pedig tisztelettel adózunk az emlékének, mint ahogy ezt halála napján a magyar kormány, illetve a kormánypártok is több alkalommal jelezték.
Másrészről: azt hiszem, hogy a Fidesz és minden olyan politikai párt születése okán joggal viseli az ’56-os forradalom örökösének címét, amelyek a nyolcvanas években jöttek létre, annak a politikai pártnak az elnyomó diktatúrájával szemben, amely MSZMP néven 1956 novemberétől, megalakulásának pillanatától tűzzel-vassal irtotta 1956 szellemét. Azt hiszem, ha valakinek tisztázni kell valamit, akkor elsősorban az MSZP-sek azok, akiknek tisztázniuk kell a Magyar Szocialista Munkáspárthoz való viszonyukat, tekintettel arra, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt minden tagjának tudni kell, és azoknak is, akik az utódpártot képviselik, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt a forradalom vérbe fojtására jött létre. Ez volt a legfontosabb politikai és történeti küldetése.
Konkrét kérdésére válaszolva szeretném jelezni, hogy a Ház, az Országgyűlés viseli azt a jogot, hogy meghatározza a tér berendezését és a tér szerkezetét. Ezért született, úgy gondolom, az a mindannyiunk számára megnyugtató döntés, hogy az 1956. októberi Kossuth téri sortűz kapcsán egy olyan múzeum létesült a nemzet főterén, amely mindannyiunk számára, úgy hiszem, hogy megnyugtató és méltó formában mutatja be az 1956. október 25-ei tragikus, egészen megdöbbentő és aljas sortűz történetét, és ezzel bepillantást enged minden honfitársunk és minden külföldi idelátogató számára 1956 jelentőségébe.
Tehát nem arról van szó, hogy megtagadtuk volna ’56 emlékét, éppen hogy továbbvisszük, és 1956 októberének egyik legaljasabb, a kommunista diktatúra részéről elkövetett legaljasabb tettére hívjuk fel a figyelmet, amikor a Kossuth téri sortűznek emléket állítottunk és múzeumban mutatjuk azt be. A következő percben fogok válaszolni a kérdése érdemi részére. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me