TÓBIÁS JÓZSEF

Full text search

TÓBIÁS JÓZSEF
TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Elnökünk, Göncz Árpád, az 1956-os forradalom hősének ötletére készült el Lugossy Mária gyönyörű alkotása, A forradalom lángja, amely itt állt a Kossuth téren majdnem két évtizeden át. Évközben őrizte a lángot, de október 23-a és november 4-e között fellobogott, jelezte, hogy a nemzet főterének és vele együtt minden magyarnak a szívében 1956 hogyan szerepel.
Itt lobogna ma is, ha lehetne. De nincs itt, mert amikor önök átalakították a Kossuth teret, bár ígérték, mégis az 1944 előtti állapotot kívánták rekonstruálni, és A forradalom lángját elvitték, amelyet szégyenszemre egy vidéki kőfaragó telepen tárolnak - nem tudjuk, mi lesz a sorsa -, itt lelte fel Göncz Árpád egykori társa a forradalomban és a rabságban, Mécs Imre.
Értjük, hogy önök nagyon messze kerültek ’56 ethoszától, a forradalométól, amelyben munkástanácsok alakultak, a forradalomtól, amelyben a nép hallatta a hangját, ahol a Petőfi-kör értelmisége, a pesti srácok, a munkások fogtak össze; a forradalométól, amely azt kívánta, hogy hazánk legyen független, az orosz katonák hagyják el hazánkat, legyünk szuverén ország, amelyben ma Magyarországon a közmédia úgy viselkedik, mint egy moszkvai rádió hangja, ahol homályos üzleti ügyek vannak Moszkva és a magyar kormány körei között. A nemzet számára azonban a forradalom szent, és a nemzet elsöprő többségének Göncz Árpád marad ma is „a” köztársasági elnök.
Arra kérem a tisztelt miniszter urat, legyen annyi tisztesség és jóakarat önökben, hogy A forradalom lángját helyezzék vissza oda, ahová való, a Kossuth térre. Önök szeretik úgy hívni, hogy a Nemzet Főtere, töltsék meg ezt némi tartalommal, állítsák helyére A forradalom lángját! Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me