DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egészségügyi rendszer gerincét adó orvosok utánpótlásának biztosítása, illetve a számuk csökkenésének a minimalizálása elengedhetetlen és talán össztársadalmi érdek, és éppen ezért a társadalom és a kormány számára is különösen fontosnak kell lennie. Éppen ezért luxus talán, ahogy a kormányzat bánik mostanában, az elmúlt hetekben a rezidensekkel és a rezidensi követelésekkel is.
De hát nézzük, hogy mik is azok a követelések, amiket a rezidensek előadtak, és mik azok a problémakörök, amelyek köré csoportosíthatóak az ő problémáik! Elsőnek a szakorvosi felügyelet nélkül végzett munkavégzés. Itt ebben az esetben nagyon sok beszámoló szólt arról, hogy a rezidensek szakorvos felügyelete nélkül egymaguk látnak el akár sürgősségi, akár más komoly helyeken is ügyeleti munkát, ami egyébként nemcsak munkajogi aggályokat, hanem adott esetben büntetőjogi, de polgári jogi felelősséggel kapcsolatos aggályokat is felvethet, és rendkívül kizsákmányoló az ilyen munkavégzés, hiszen nekik tanulniuk kellene, illetve a szakmát egyelőre elsajátítani, és nem önállóan olyan feladatot végezni, ami a szakorvos feladata lenne.
Második ilyen problémakörként lehet megemlíteni azt, hogy nem kapták meg sokan a belépéskor járó díjazásukat, így nem lett kifizetve részükre az a rezidensi pótlék, amely egyébként őket illeti, és amelyre a magyar rezidensi képzésben részvételük esetén jogosultak lennének, és ami egyébként megakadályozhatná, hogy az országot elhagyják ezek a rezidensek.
A harmadik probléma pedig a jogtalan szerződések esete volt, amely abból állt, hogy augusztus végével, szeptember elejével még nem voltak megkötve azok a szerződések, amelyek az ő foglalkoztatásukra szolgáltak volna. Így hát majdnem egy hónapot vagy sok esetben több mint egy hónapot is úgy végeztek, hogy arra egyébként háttérszerződés nem volt, ami alapján egyébként a munkabérüket felvehették volna. Jelenleg a tárgyalások a hírek szerint ott állnak, hogy az egészségügyi minisztériummal egyezkednek, a rezidensek egyébként hajlandóak elmenni egészen az alapjogok biztosának hivatalához is, de sztrájkra is készülnek annak érdekében, hogy követeléseiknek teret nyissanak.
Mindezekre tekintettel kérdezem államtitkár urat: meddig hagyják még az állapotokat romlani a rezidensekkel kapcsolatosan, és tényleg csak a sztrájk az egyetlen elem, amellyel nyomást tudnak önökre gyakorolni? Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me