DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Igyekszem mindenre válaszolni, amit mondott, a legfontosabb, hogy a Magyar Rezidens Szövetséggel természetesen folyamatosak az egyeztetések a minisztériumban minden kérdéskörben, így az ön által felvetettekben is.
Ami a rezidensek ügyeletben való részvételét jelenti, jogszabály köti meg, hogy itt mikor mit tehetnek, az első hat hónapban nem ügyelhetnek, utána a második év végéig személyes felügyelet mellett ügyelhetnek, és a harmadik évtől ügyelhetnek úgy önállóan, hogy egy szakorvosnak folyamatosan telefonon elérhetőnek kell lennie; egyrészt azért, hogy nyilván beszélni, konzultálni tudjanak, másrészről pedig a szakorvos behívható legyen. Azért van ez a fokozatosság, hogy kialakuljon a rezidensekben az önálló tevékenység végzéséhez szükséges valamennyi kompetencia, ezért van három fázis ebben.
Ami a rezidenstámogatási programot illeti, tisztelt képviselő úr, ön is tudja, hogy ez a kormány indította el 2011-ben a rezidenstámogatási programot. Ez 100 ezer forintot jelenthet nettó összegben a rezidensek számára, és erre, ennek folytatásaként a fiatal szakorvosok számára is újabb programot indítottunk.
Ami változott a rezidensek bérezésével kapcsolatban, az pontosan egy probléma kiküszöbölését szolgálta, ugyanis sok esetben nem vettek fel kórházakhoz rezidenseket, mert nem volt rá pénzük, vagy féltették mások esetleg a státusaikat. A több rezidens több pénzbe került a kórháznak úgy is, hogy az állam adott hozzá egy plusz nettó százezer forintos illetményrészt. Éppen ezért mondtuk azt, hogy ne a kórházak vegyék fel őket, hanem egy központi egészségügyi háttérintézmény alkalmazásában állnak, és így kapják meg azt a juttatást, ami nettó 275 ezer forint is lehet a túlmunkadíjak, ügyeleti díjak, készenléti díjak nélkül is.
Nos, tehát ez az intézmény veszi fel, és innentől kezdve nem ellenérdekelt a kórház a minél több rezidens felvételében, hiszen nem az ő költségvetéséből megy a rezidensek díja, az eddigi rezidensbérköltség ott marad, de az állam teljes mértékben átveszi az alkalmazásukat.
Mivel nagyon népszerű volt a kormányzatnak ez az intézkedése, ezért szinte valamennyi egészségügyi szolgáltató egyszerre rohamozta meg a háttérintézményünket, ezért volt a fennakadás az indulásnál, de most már, ahogy ön is utalt rá a sorai között, kialakult a rend, a szerződések megkötésre kerültek, és most már minden rezidens időben megkapja az emelt juttatását nem a kórháztól, hanem közvetlenül az egészségügyi háttérintézménytől.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me