GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Október 18-án az volt a vezető hír, idézem: „Megkezdődött az új területalapú támogatás előlegének folyósítása pénteken a gazdák számára. A kifizetéseket Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter indította el ünnepélyesen egy törteli mintagazdaságban, sajtótájékoztató keretében, és elindult a nemzeti tejtámogatás előlegének kifizetése is. A miniszter az eseményen kiemelte: Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amelyek élnek az akár 70 százalékos előlegfizetés lehetőségével, a mérték eddig maximum 50 százalék volt. A tárcavezető hangsúlyozta: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően az előlegfizetés kiszámíthatóan és megbízhatóan érkezik meg a gazdákhoz.”
Államtitkár úr, a gazdák nem ezt tapasztalják. Tömeges a panasz, áll a kifizetés. Ez különösen a tejtermelőket sújtja, hiszen abban a gazdálkodási kategóriában eddig senki nem kapott egy fillért sem. Minden aggódó véleményt - többek között a miniszteri meghallgatáson is - azzal szereltek le, hogy soha nem látott támogatások érkeznek a napokban a termelőkhöz.
A hír, úgy tűnik, igaz, mert támogatást egyelőre szinte senki sem látott. A tejtermelők biztosan nem, hiszen ők a büntetett méretkategóriában vannak, ahol még senki nem jutott hozzá jogos járandóságához. Azért is nagy gond ez, mert ez az első előlegfizetés, ami az új szabályok szerint történne. A szakma rendszerhibáról beszél, az MVH senkinek nem ad felvilágosítást. Megjegyzem: csak magát fényezi, a legutolsó elnöki interjúból ez látszik; egyébként erről majd nyilván a korrupciós vitanapon fogunk még beszélgetni.
A kérdéseim a következők: mekkora összeg vár kifizetésre? Ebből egy hónap alatt mennyit sikerült teljesíteni? Igaz-e, hogy 1200 hektár felett, ahol a tejtermelők döntő része van, egyetlen kifizetés sem történt? Ki ezért a felelős, államtitkár úr? Várom a megtisztelő válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me