DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ez az egész folyamat, amiről ön, képviselő úr, beszél, ön is tudja, hogy már az év elején nagyjából lezajlott, hiszen az akkor volt aktuális; most megjelent ez a tájékoztató, ezért veszi ön elő a kérdést. De ön is emlékezhet arra a társadalmi vitára, ami ennek kapcsán hosszú hónapokkal ezelőtt megtörtént. Az pedig, hogy erre a társadalmi vitára sor fog kerülni, az már szintén másfél éve, de legalábbis egy éve biztosan köztudott, hiszen a „Fokozatváltás a felsőoktatásban” című stratégiánk egyértelműen tartalmazta, hogy milyen elvek szerint és milyen szelektálásra fog itt sor kerülni.
Ennek két célja van. Egyrészről, ne csapjuk be a hallgatókat, ne kínáljunk nekik olyan képzéseket, olyan szakokat, amelyek ugyan jól hangzanak, és öt évet el tudnak tölteni az egyetemen, de utána, amikor kikerülnek az egyetemről, nem fogják tudni használni ezt a tudásukat.
(12.10)
A másik pedig, hogy azokat a képzéseket, képzési szerkezeteket preferáljuk, amelyek a gazdaság igényeinek jobban megfelelnek. Ez a kettő nyilván össze is függ.
Hogy mi az a szempontrendszer, ami alapján ez a válogatás megtörtént: először is, már tíz éve van Bologna-rendszerű képzésünk, így a diplomás pályakövetési rendszerben már kellő számú adat van ahhoz, hogy lássuk, ki tudott elhelyezkedni és milyen jövedelemre tett szert azzal a képzettséggel, amit megszerzett, abban az ágazatban helyezkedett-e el vagy máshol, érdemi-e a jövedelme vagy sem.
Az elmúlt évek jelentkezési és felvételi arányszámai volt a második tényező. A harmadik az, hogy a szakok mennyire vannak átfedésben; lehet, hogy az egyik és a másik szak 80 százalékban fedte egymást, elég, ha ugyanazt a képzést egy szakon oktatjuk, nem kell két szak ugyanarra a képzési tartalomra. A képzési szintek indokoltsága volt a negyedik szempont, hiszen van olyan, amit OKJ-s képzésben elég oktatni, vagy alacsonyabb szinten, nem kell hozzá egy ötéves vagy 3+2 éves egyetemi képzés. Ezen túlmenően pedig a Magyar Rektori Konferencia, a szakmai kamarák, a szakszervezetek és a hallgatói érdekképviseletek adatait és kéréseit vettük figyelembe, pontosan azért, hogy a diákok számára használható tudást biztosító szakok maradjanak életben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me