IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a napokban kiadott egy közleményt: „Szakok és érettségi vizsgatárgyak, többletpontok a 2017. évi felsőoktatási felvételi eljárások során” címmel. Ebből a dokumentumból kiderül többek között, hogy mely felsőoktatási szakokat szünteti meg a kormány. Szinte az összes képzési területet éri veszteség, hiszen az andragógiától kezdve a gazdaság- és pénzügyi matematikai elemző szakon át egészen a közszolgálati alapszakig sokféle képzés áldozatául esik a változtatásoknak.
A legnagyobb veszteség talán az agrártudományi képzést éri, hiszen ott számos fontos szakot törölnek el. 2017-ben lehet majd utoljára jelentkezni állattenyésztő mérnöknek, informatikus és szakigazgatási mérnöknek, környezetgazdálkodási agrármérnöknek vagy éppen növénytermesztő mérnöknek. Vagy talán abban az országban, ahol néhány hetes aranykalászos képzés után be lehet szállni a kormányzati földrablásba, ott már a valódi és minőségi agrárképzésre nincs is szükség? De komoly érvágást szenved el a társadalomtudományos képzés is, hiszen megszüntetik a társadalmi tanulmányok alapszakot, hiába álltak ki korábban egy emberként egyetemi vezetők, tanárok, diákok, szakemberek a képzés mellett.
Mi a logika a szakok megszüntetése mögött? Az LMP-nek nem önmagában egy-egy konkrét szak megszüntetése a probléma, ha van, ami pótolja azt, hanem az, ami az egész változtatás mögött felsejlik. Azt látjuk, hogy folyamatosan rúgják ki a tudásalapú társadalom tartóoszlopait, leépülnek a kreatív és innovatív szemléletű képzések. Ez egy ideológia és lobbiérdekek vezérelte átalakítás, ahol a közmunkaalapú világ erősödik. Tisztelt Államtitkár Úr! Milyen elveket követ a kormány, amikor megszünteti a fontos és sikeres képzéseket? Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me