DR. KOVÁCS JÓZSEF

Full text search

DR. KOVÁCS JÓZSEF
DR. KOVÁCS JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Örömteli mindannyiunk számára, hogy a népegészségügy területén az utóbbi időben számos kedvező és pozitív hatással bíró intézkedés került bevezetésre.
(12.30)
Megemlíthetjük itt a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását, a közétkeztetési rendelet bevezetését vagy a különböző szűrőprogramok kiterjesztését. Mindannyiunk előtt ismeretes, hogy a világ legtöbb országában, így Magyarországon is komoly problémát jelentenek az egészségügyben a várólisták. Azon tényezők, mint a krónikus betegségektől szenvedő betegek számának növekedése, a lakosság elöregedése vagy a betegek egészségügyi ellátással szembeni igényeinek növekedése a technológiai változások következtében is, hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre nő a kereslet az egészségügyi szolgáltatások iránt.
Az egészségügyi kormányzat 2010 után - helyesen - felismerte, hogy a várólisták megfelelő kezelésének az az első lépése, hogy pontos adatokkal bírjunk, és megfelelő nyilvántartás álljon rendelkezésünkre. Mindezeknek megfelelően 2012-ben új, online várólistarendszer került kialakításra. Ez az új rendszer országosan azonos elvek mentén, transzparensen működik.
Elfogadásra került az a jogszabály is, amely kötelezővé teszi, hogy a közfinanszírozott CT-MRI diagnosztikai szolgáltatók 14 napon belül kötelesek a diagnosztikai vizsgálatot elvégezni daganatos klinikai kórkép gyanúja esetén. Mindezeken túl a várólisták csökkentésének prioritását mutatja az is, hogy a kormányzat a tavalyi év végén 1 milliárd, ebben az évben újabb 5 milliárd forint célzott többletforrást tudott fordítani a várólisták csökkentésére.
A program révén a 2012. évi 70 ezerről 2015 áprilisára 44 ezerre csökkent a várakozók száma, a hírek szerint azóta is tovább. Kérdezem tisztelt államtitkár urat: hogy áll most a várólista-csökkentési program, hogyan (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) segíti a kormány a várólisták csökkenését? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me