DR. VÖLNER PÁL

Full text search

DR. VÖLNER PÁL
DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr adminisztratív nyomásról beszél, és azt az érzetet kelti, mintha a kormány vagy a jogi környezet méltatlanul hátráltatná, nehezítené el a civil szervezeteket. Ehhez csak annyit, hogy az új Ptk. életbe lépése kapcsán valamennyi jogi személy létesítő okiratát, működését a törvényhez kell igazítani. Erre egy évet kaptak, a civil szervezetek esetében ez kettő év, amely jövő év március 15-én jár le. Tehát méltányosabb a határidő. 2015-ben több mint 3 ezer civil szervezet között közel 2,5 milliárd forintot osztott ki a Nemzeti Együttműködési Alap a pályázatain keresztül működési célra, amely 800 millió forinttal több, mint az előző évi volt.
A közhitelességgel kapcsolatban: a civil és egyéb cégeknek nem minősülő szervezetek nyilvántartása, országos névjegyzék közhiteles, ezt a civil nyilvántartási törvény mondja ki, és az interneten keresztül bárki hozzáférhet az adatokhoz. Az egyéb joggyakorlati kérdéseket érintő kérdések tekintetében a miniszternek, a minisztériumnak nincs jogköre, ugyanakkor az Igazságügyi Minisztérium munkájának a legfontosabb célja, hogy az igazságszolgáltatás iránti közbizalmat erősítse. Erre főként jogalkotás útján tud hatni. A jó igazságszolgáltatás a jó jogalkotással kezdődik, így képviselő urat annyiban tudom megnyugtatni, hogy ha a jog eszközeivel megoldható problémát azonosítunk, akkor azt jó jogalkotással készek vagyunk mindenkor megoldani. Ennek célja elsősorban a jogszabályi környezet korszerűsítése, az egymással nem megfelelően együtt élő fogalmak, jogintézmények ismételt elválasztása, valamint az egyesüléshez való alapjog gyakorlására vonatkozó jogi környezet egyszerűsítése lehet.
(13.20)
Tehát összességében elmondhatjuk, hogy a kormány megtesz mindent a maga eszközeivel ahhoz, hogy a civil szervezetek működését továbbra is segítse. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me