SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Ma Magyarországon több tízezer civil szervezet van bejegyezve, amelyek döntő többsége önkéntes alapon végzett munkájával hozzájárul ahhoz, hogy hazánkban a helyi közösségek megerősödhessenek. Ezek a szervezetek döntően olyan feladatokat látnak el, amelyekre az államnak vagy az önkormányzatoknak sokszor már nem marad ereje, ideje vagy módja.
Ugyanakkor sajnos a magyar állam ezeket a szervezeteket folyamatos adminisztratív nyomás alatt tartja, sokszor olyan kötelességeket fogalmazva meg, amelyeket kompetencia hiányában nagyon sok pénzbe kerül teljesíteni, miközben egyébként az állam részéről az ellenőrző infrastruktúra meglehetősen lassan működik, és emiatt ezek a szervezetek sokszor lehetetlen helyzetbe kerülnek. Ha csak egy példát kellene említeni, akkor a közhasznúvá minősítési eljárást emelném ki, amely nem egy esetben 10-12 hónapig tartott, államtitkár úr, és amelyek után visszamenőleges hatállyal veszítették el egyesületek és alapítványok százai ezt a minősítést, illetve tartotta vissza a NAV az 1 százalékos felajánlásokat hosszú hónapokon keresztül. Erre a Jobbik egyszer már felhívta a figyelmet, akkor a kormány tűzoltás jelleggel módosította az 1 százalékok felajánlására vonatkozó szabályokat, de sokakon ez már sajnos nem segített. Koncepciót tehát továbbra sem látunk sem az átgondolt szabályozásban, sem a felügyeletet ellátó szervek, bíróságok, illetve a NAV ez irányú erőforrásainak a fejlesztésében.
A fentiek alapján kérdezem államtitkár urat: mikorra fogunk odáig eljutni, hogy egy alapítvány vagy egy egyesület tisztségviselőiben bekövetkezett változás átvezetése ne kerüljön több időbe, mint 15 nap? Mikortól működik valóban közhiteles forrásként a birosag.hu civil szervezetekre vonatkozó keresője? Miért kell még mindig heteket várni a jogerős végzések tartalmi elemeinek felkerülésére? Mikorra szűnik meg végre a bejegyzési kérelmek 30 nap helyett 60, 90, sőt akár 120 nap alatt történő teljesítése? Biztosít-e a kormány pluszforrást azon alacsony költségvetéssel működő szervezetek számára, amelyek 10-20 százalékát is a költségvetésüknek arra fordították, hogy a Ptk. és a civil törvény előírásainak megfelelően módosítsák az alapdokumentumaikat? Végül kérem, nyugtassa meg az érintetteket, nem igazak azok a pletykák, miszerint ismét teljes egészében, akár új kerettörvénnyel (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) át kívánják alakítani a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályi hátteret. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me