LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Igen tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A helyi népnyelv mindig jobban tud mindent, mint az arra hivatottak. Valóban megkíséreltem bejutni az épületbe, amiről azt feltételeztem, hogy ha már a magyar állam és a magyar adófizetők az európai adófizetőkkel összefogva ráköltenek majdnem 2 milliárd forintot, azt azért tesszük, hogy látogatható legyen. Azonban a kapukba ütköztem, amelyek megakadályoznak másokat is abban, nemcsak engem, hogy az épületet megnézzék.
2014. június 30-án úgy záródott le a beruházás, hogy a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóságnak sem pénze, sem koncepciója nem volt arra, hogy mit kezdjen az elkészült felújítással. Ez a jövőre nézve nagyon figyelmeztető jel, ami a műemlékvédelmet, illetve az épületek felújítását illeti. Azt kezdeményeztem, hogy vegyük át az épületet, a Forster Műemléki Központ legyen az üzemeltetője, és azonnal nyissuk meg. A kormányzati nyelvben az azonnal még talán az idént fogja jelenteni. A beruházás szeptember 15-tel zárult pénzügyileg, és még az idén ki fogja nyitni kapuit. Erre kénytelen lesz a műemlékvédelem országos főigazgatója a nyakát ráhelyezni a szónak abban az értelmében, hogy alkalmassági kérdésnek tekintem, hogy a magyar állam ezt azonnali hatállyal lehetőség szerint adja birtokba az ott lakók és az érdeklődők számára.
Tegye ezt azért, mert bár a két perc kevés rá, de mégiscsak Magyarország egyik legizgalmasabb műemléki épületéről van szó, nemcsak a tervező, Meinig Artúr miatt, hanem az építtető idősebb és ifjabb Andrássy miatt is. Ebben a Házban mint parlamenti képviselő elődeink nevét is emlegethetjük, miniszterelnöki nevet is emlegethetünk. De nem ezért hozom szóba, hanem sokkal inkább azért, mert ifjabb Andrássy Gyula a magyar képzőművészet egyik legnagyobb szervezőjeként az első világháború előtt négy kiemelten fontos képzőművészeti szervező társaság vezetőjeként az egyik legizgalmasabb, legértékesebb és legnívósabb magyar műgyűjteményt hozta létre, amelynek magyar ága ebben az épületben került elhelyezésre.
Az érintettek tudják, hogy Rippl-Rónai vagy Munkácsy hogyan kapcsolódik a családhoz, ezért ez az épület többet érdemel annál, mint amilyen állapotban van. Garantálhatom önnek, hogy ezt meg is kapja. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me