ÁGH PÉTER,

Full text search

ÁGH PÉTER,
ÁGH PÉTER, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Kormányunk a 2010-es választásokat követő évek egyik kiemelt feladatának tekintette, hogy egy olyan államot teremtsen meg, amely az egyén helyett a közjó, a nemzet és a közösség érdekeinek szolgálatát tartja szem előtt.
Ennek az alapja egy szilárd, közjogi alapokon nyugvó jogrend lehet, amelyet az Alaptörvény biztosít. Az Alaptörvény többek között a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek alkotmányos helyzetét, működésük alapvető szabályait is rendezte. A korábban elfogadott, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény célja egyértelműen az volt, hogy hosszú távú és kiszámítható életpályák felvázolásával stabilizálja a közfeladatokat ellátó rendvédelmi állomány helyzetét, és biztosítsa számukra az őket megillető elismerést. A törvényjavaslat rendezte a rendvédelmi szervek állományának jogállását, és az új szabályozás révén július elejével megkezdődött az állomány tagjainak többlépcsős bérfejlesztése is. A béremelés az állomány számára az eddigi munka méltó elismerése, egyben a pályán történő maradást erősíti, továbbá vonzóvá teszi a rendvédelmi pályát a fiatalok számára. Az új illetményrendszerrel tényleg elismerhető lett az adott munkakör értéke, a szolgálati tapasztalat és teljesítmény, továbbá a teljes életpályára biztosítani tudja a fokozatos illetményemelkedést.
Tisztelt Képviselőtársaim! Komolyabb fizetésemelés csak az első Fidesz-kormány alatt volt a belügyi ágazatban, de a mostani attól nagyobb mértékű. A rendészeti dolgozók többsége megelégedéssel fogadta a 2015. július 1-jével bevezetett új életpályamodellt és az illetményemelést. A hivatásos állományba tartozóknak és a rendészeti szervek civil dolgozóinak, összesen mintegy 60 ezer embernek nőtt az illetménye 2015-ben. A beosztotti, tiszthelyettesi, tiszti állomány átlagosan 30 százalék, a parancsnoki állomány 15-25 százalék közötti fizetésemelésben részesült. A teljes állomány 2016. és 2019. január 1-je között további 5-5 százalék átlagos évi fizetésemelést kap. Jelentősnek mondható ez a béremelés, mivel az ötéves bérfejlesztési folyamat végére az állomány valamennyi tagjának a fizetése eléri az 50 százalékos növekedést.
A rendvédelmi állomány mellett a hivatásos rendvédelmi szervek közalkalmazottainak is emelkedett a fizetése, júliustól 5 százalékkal, majd jövő januártól újabb 5 százalékkal fog.
A bérfejlesztés többlépcsős, ennek első üteme valósult meg 2015. július 1-jével. A jelenlegi törvénymódosítás fő célja a következő ütem megvalósítása, a 2016. január 1-jei illetményfejlesztés szabályainak a megteremtése.
Tisztelt Képviselőtársaim! A július 1-jén bevezetett új életpályamodell és az illetményemelés egy hosszú távú folyamat eredménye, de nemcsak az illetményemelést kell kiemelnünk, hanem egy új, modernebb szemléletű előmeneteli rendszer jött létre a rendvédelmi állomány számára. Kiérdemelt ez a megbecsülés, mert Magyarország függetlenségének és törvényes rendjének fenntartása, az állampolgárok és a nemzet anyagi javainak és biztonságának védelme közszolgálat, melyet a rendvédelem területén dolgozók látnak el.
Napjainkban még jobban látható, hogy a magyar rendvédelmi szervek munkája kiemelkedő, mert általuk Magyarország megmutatta, hogy képes megvédeni nemcsak a saját, hanem az Európai Unió külső határait is. Ez a feladat az ország teljesítőképességét tette próbára. Az elmúlt hónapok migrációs nyomása idején kitűnően vizsgáztak a rendvédelmi állomány tagjai és mindenki, aki a magyar-szerb és a magyar-horvát határszakaszon látta el feladatát.
Mindezek alapján a Fidesz-frakció támogatja a szükséges törvényi módosításokat, hogy a következő évben is emelkedjen az állomány fizetése, és erre biztatjuk a Ház minden tagját. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me