DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A rendvédelmi életpálya kialakításakor kormányzati célkitűzés volt a közszolgálat vonzerejének növelése, emellett ugyancsak kiemelt kormányzati cél a hivatásos állomány anyagi megbecsülésének növelése és ezáltal a rendvédelmi életpálya megtartó erejének megerősítése is. Ez év július 1-jétől mindkét cél megvalósítása érdekében nagy lépést tettünk előre, és tisztelt Országgyűlés, nincs Magyarországon olyan ember, aki kétségbe vonná ennek a megtett intézkedésnek az időszerűségét és célszerűségét.
A magyar reformok működnek. A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény 2015. július 1-jétől új illetmény- és előmeneteli rendszert alkotott meg. Az új törvény elfogadásával megalkotott illetményfejlesztés a költségvetés biztosította keretek között öt év alatt kerül végrehajtásra, ami összesen átlagosan 50 százalékos illetményfejlesztést jelent. 2015. július 1-jétől differenciáltan, 15-25-30 százalékos mértékű illetményemelést hajtottunk végre, míg 2016. január 1-jétől évente négy éven át átlagosan további 5-5 százalékos illetményemelésre kerül sor.
Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt fekvő, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/6979. számú törvényjavaslat benyújtásának elsődleges célja a rendvédelmi szervek hivatásos állományának 2016. évi illetményére vonatkozó szabályozás megalkotása.
A 2016. évre vonatkozó, átlagosan 5 százalékos illetményfejlesztést a törvényjavaslat két elemmel javasolja végrehajtani. Egyrészről a hivatásos állomány jelentős része, mintegy 43 ezer fő esetében 2016. január 1-jétől 5 százalékkal emelkedik a havi illetmény, másrészről a költségvetési keret biztosításával lehetővé teszi a teljesítményjuttatás 2016. évi kifizetését. A hivatásos állomány tagjai esetében a havi illetmény azoknál fog emelkedni, akiknek a jelenlegi átmeneti illetménye még nem éri el a törvény szerinti teljes illetményt.
Az új illetményrendszer ugyanis számos ponton és alapvető elveit tekintve is olyan mértékben különbözik a korábbi illetményszabályozástól, hogy teljes bevezetéséhez többéves átmenet szükséges. Ezen átmenet során a 2019-ig tartó évenkénti 5-5 százalékos emeléssel egyre magasabb lesz a hivatásos állomány tagjai között azok aránya, akik már teljes mértékben az új illetményrendszer szerint részesülnek fizetésben. 2015 második félévében a hivatásos állományból 4333 fő részére került úgy megállapításra a fizetés, hogy ők már teljes mértékben az új illetményrendszer szerinti illetményre jogosultak, vagy - és ez a jelentősebb rész - azonfelül még az úgynevezett kompenzációs díjban is részesülnek. Esetükben a teljesítményértékelés alapján folyósítható teljesítményjuttatás jelenthet illetményemelkedést.
(10.40)
Az állomány azon tagjai, akiknek a 2015 második félévi illetménye nem éri el a törvény szerinti illetményszintet, garantált illetményemelésben részesülnek, két felső korláttal: egyrészt a 2016. évi illetmény nem haladhatja meg a 2015. június 30-i illetményük 135 százalékát, illetve természetesen az új illetményrendszer szerinti illetménynél sem lehet több.
Tisztelt Országgyűlés! Ezzel a szabályozással a már hivatkozott körülbelül 4500 fő mellett 2016-ban a hivatásos állomány további közel 7-8 ezer tagja tér át teljes mértékben az új illetményrendszer szerinti illetményre, 1-5 százalék közötti illetményemeléssel, és mintegy 43 ezer fő illetménye növekszik garantáltan 5 százalékkal. Ezen felül számukra is további illetményemelést jelenthet az esetleges teljesítményjuttatás.
Az illetményfejlesztés másik lényeges eleme a teljesítményjuttatás folyósítása lesz. Folyósítására a törvényjavaslat elfogadása esetén 2016-ban kerülhet először sor, az előző évi egyéni teljesítményértékelések eredményétől függően. Erre az illetményelemre jelentős mértékű költségvetési fedezet áll majd rendelkezésre a Belügyminisztérium fejezetében, várhatóan mintegy 8 milliárd forint összegben.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat a 2016. évi illetmény szabályozásán túl - az első néhány hónapban szerzett gyakorlati tapasztalatok alapján - a bevezetett új előmeneteli rendszeren is elvégez kisebb korrekciókat. Ezek közül kiemelendő, hogy a beosztotti állomány részére rendszeresített magasabb besorolású szolgálati beosztásokban megkövetelt szolgálati időt négy-négy évre csökkenti az egyes besorolási kategóriákban, további egy-egy fizetési fokozat beépítésével. Ennek a módosításnak az oka - az állomány fiatal életkorára tekintettel - az életszerűbb szabályozás megteremtése a magasabb szolgálati beosztások betöltésére kiválasztható személyek körének bővítése érdekében.
Az előmeneteli rendszert érintő módosítások között a törvényjavaslat pontosítja a hivatásos állományba felvételre kerülő, nem pályakezdők besorolására irányadó szabályokat, valamint a vezetői beosztás betöltése esetén a vezetők fizetési fokozatba sorolására és a vezetői fizetési várakozási idő számítására vonatkozó rendelkezéseket. Emellett a vezetői fizetési várakozási időben történő előmenetelt - a beosztotti állományra vonatkozó szabályok mintájára - szintén feltételhez köti. Elvárásként fogalmazza meg a továbbképzési kötelezettség teljesítését és az egyéni teljesítményértékelések átlagában a legalább „jó” teljesítményfokozat elérését.
A törvényjavaslat néhány tárgykörben más törvények módosítását is tartalmazza, többek között a 2016. július 1-jén hatályba lépő, a tisztjelölti jogviszonnyal kapcsolatos szabályozás érvényesítése érdekében szükséges az e jogviszonyban állók alkalmazásának lehetőségét a rendőrségről, valamint a katasztrófavédelemről szóló törvényben megjeleníteni, valamint a módosítás megnyitja a munkáltatói intézkedések elektronikus úton történő kiadmányozásának és kézbesítésének a lehetőségét a Hszt.-n kívül a kormánytisztviselők esetében is.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat mai tárgyalása előtt belügyminiszter úr kezdeményezésére kétkörös ötpárti egyeztetést tartottunk annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb támogatást biztosítsuk ennek a fontos törvényjavaslatnak az elfogadásához. A benyújtott törvényjavaslattal határozott célunk a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek személyi állománya anyagi és erkölcsi megbecsülésének erősítése és a pályán tartása, valamint ezáltal Magyarország közbiztonságának további erősítése. Ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a benyújtott törvényjavaslatot vitassa meg és támogassa, fogadja el.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me