KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Legelőször is szeretném megköszönni valamennyi felszólaló képviselőtársamnak a vitában elmondott álláspontját és a véleményét. Örülök annak, hogy az a hangulat, amelyet az ötpárti egyeztetések során kialakítottunk, itt is, az általános vitára is jellemző volt. Azt tapasztaltam, hogy a megszólaló képviselőtársaim is fontosnak tartják, hogy egy olyan törvényt fogadjunk el, ami az ország és a személyi állomány, a hivatásos állomány érdekeinek egyaránt megfelel.
Ágh Péter képviselő úr a Fidesz képviselőcsoportja nevében szólt és támogatásáról biztosította a javaslatot. Köszönöm szépen képviselőtársam támogatását. Szintén támogatásáról biztosította Firtl Mátyás képviselő úr a KDNP részéről a javaslatot. Mind a ketten megfogalmazták azt a véleményüket, hogy a déli határon szolgálatot teljesítő hivatásos állomány - és minden állománycsoportot beleértek, katonákat, rendőröket, minden szolgálati állományt és a kormánytisztviselőket is egyébként - helytállt, és azt bizonyította ez a helytállás a déli határon, hogy meg tudjuk védeni Magyarország határait, hogy a rendszer működik, hogy a hivatásosok eleget tesznek kötelezettségüknek, amiért ezúton is a kormány nevében és a kormány képviseletében köszönetemet fejezem ki.
Harangozó Tamás képviselő úr hozzászólását is köszönöm. Néhány észrevételére, illetőleg kérdésére szeretnék reagálni, a képviselő úr által elmondottakra. Először is szeretném itt is megerősíteni, hogy e-mail-ben nem lesz fölmondás, tehát a szolgálati viszony megszüntetésének ez a formája a jövőt illetően sem fog működni.
Ami az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos kritikáját illeti, szeretném elmondani, hogy fontosnak tartjuk, hogy az elektronikus ügyintézés a közigazgatás, az igazgatás minél nagyobb részére kiterjedjen. Gúr Nándor képviselőtársam is megerősítette ezt az elvárást, illetőleg ennek a helyességét. Az ötpártin is fölvetődött ez, miniszter úr erre reagált, hogy a korral haladni kell. Az elektronikus ügyintézés az elektronikus aláírással válik kötelezővé. Célunk az, hogy a közigazgatás egészére majd be tudjuk vezetni ezt az elektronikus ügyintézést.
Képviselő úrnak azt a módosítóját, ami az infrastruktúra-, alkalmazás- és tartalomszolgáltatók hármas egységét kritizálta, meg fogjuk fontolni ennek az elfogadását. Köszönöm szépen, hogy elmondta ezt az észrevételét.
Ami a túlszolgálattal kapcsolatban elhangzott kritika, azt megfogalmazta ön is, megfogalmazta Mirkóczki Ádám, Schiffer képviselő úr is. A következőt szeretném elmondani: nézzük meg a tényeket és számoljunk együtt, tisztelt képviselőtársaim. Jelenleg 350 óra túlmunka plusz 60 óra önkéntes túlmunkával összesen 410 óra túlmunkára van lehetőség. A most beterjesztett javaslat azt tartalmazza, hogy a heti 48 órás munkaidőre tekintettel 8 óra heti túlszolgálatra van lehetőség, ami éves szinten 416 óra túlmunkát jelenthet. Ez lehetőség, nem biztos, hogy ez beváltásra vagy végrehajtásra kerül. Tehát 416 órát jelentene az új javaslat szerint. A 410 és a 416 között 6 óra a differencia, tehát éves szinten ez nem jelenthet többet, mint 6 órát, 6 túlmunkaórát jelenthet. Nem ingyen történik a túlmunka, annak ellentételezése lesz, akárhogy is.
Ami a módosítás célszerűségét, illetőleg az ütemezettségét illeti, szeretném elmondani, hogy eleve azt mondtuk, és ezt megfogalmazta több képviselőtársam is kritikaként, hogy eltoltuk vagy kitoltuk az életpályamodell bevezetésének az idejét. Azt mondtuk az elején, a törvényjavaslat, az első javaslat általános vitájában is elmondtuk azt, hogy 2015. július 1-jétől átlagosan 30 százalék, majd 2016-17-18-19. január 1-jétől további évi 5-5 százalék, mindösszesen átlagosan 50 százalék illetményemelést fogunk végrehajtani. Ez nem változott, ezt önök is tudják egyébként, és ennek a megvalósítására garanciát tudunk vállalni. Ezért is nyújtottuk be ezt a törvényjavaslatot, hogy a 2016-os emelés feltételeit pontosan meghatározzuk, és kellett az a tapasztalat, ami az új rendszerre való áttérést jelentette, hiszen közel 61 ezer hivatásos átsorolása történt meg 2015 júliusában.
Szeretném elmondani, hogy a személyi állomány nagy többsége megelégedéssel vette tudomásul az átsorolást, a szolgálati panaszok aránya a fél százalékot nem érte el, tisztelt képviselőtársaim, de ezekre a tapasztalatokra is mindenképpen szükség volt, hogy a 2016. január 1-jével szükséges további 5 százalékos emelést helyesen végre tudjuk hajtani. Úgyhogy ez folytatódni fog 2017-re vonatkozóan is, úgy, ahogy elmondtuk az ötpárti egyeztetésen. Felkai államtitkár úr világos választ adott arra, hogy a 2017-es emelés vonatkozásában is be fogjuk terjeszteni. Úgy gondolom, hogy a parlament megteheti ezt a fáradságot a hivatásos állomány és az ország érdekében.
Ami szintén elhangzott, többen, több képviselőtársam, Schiffer András is meg többek fölemlegették, hogy csak a hivatásos állományúak számára van életpálya, illetőleg csak a hivatásos állományúak számára történt illetményemelés. Ez nem így van. Szeretném elmondani, hogy a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szervek közalkalmazottai részére is volt július 1-jétől 5 százalékos, és 2016-ban további 5 százalékos illetményemelés fog bekövetkezni. Tehát ez a kritika sem állja meg a helyét.
Egyébként Schiffer András képviselő úr arra kért engem, sajnálom, hogy nincs itt a képviselő úr, hogy nézzük meg, hogy az uniós országok között mi a gyakorlat. Erre azt a választ tudjuk adni, hogy az uniós irányelv vonatkozik ránk, az uniós országok tapasztalatai lehetnek mások és mások, de mi az uniós irányelvnek teljes mértékben megfelelünk.
Mirkóczki Ádám képviselő úr, akinek a hozzászólását most is köszönöm, a titkosszolgálati dolgozók esetében tett föl kérdést. A titkosszolgálati dolgozók esetén kifejezetten az állománynak arra a részére vonatkozik a túlmunkával kapcsolatos kritika, akiknek a munkaköréből adódóan olyan túlzott mértékű túlóra nem szabadidőben, hanem pénzben történő megváltása esetén pihenés hiányában akár saját, akár mások életét veszélyeztetheti, ha a túlórát pénzben kéri megváltani, ezáltal nem tud pihenni, így nem tud megfelelően koncentrálni, és ezzel veszélyeztetheti akár saját, akár más életét. Tehát ennek ez az indoka, a képviselő úr által elmondottakra válaszolva.
Schiffer András képviselő úr kérdéseire, ami az állományt illeti, megpróbáltam válaszolni. Szeretném elmondani itt is, többször kritizálta és több - hogy mondjam - túlzó kifejezést is használt a rendőrség létszámhiányát illetően. Szeretném elmondani, hogy a rendőrség a feladata elvégzéséhez szükséges megfelelő létszámmal rendelkezik folyamatosan, megfelelő utánpótlást biztosítunk a rendőrség személyi állománya részére.
A másik: szintén Schiffer András kritikája volt a költségvetés biztosítása. Szeretném elmondani, hogy a 2016-os költségvetés, amit már elfogadtunk, megfelelő fedezetet biztosít. Ami pedig a déli határ védelmével kapcsolatos többletfeladatok finanszírozását illeti, a kormány ennek a forrásait is biztosítja.
(12.10)
Nemrégiben hagyott jóvá 35 milliárd forintot, ami a HM-, illetőleg a BM-fejezethez kerül, és ami az illegális migrációval kapcsolatos többletfeladatok finanszírozását jelenti.
Több képviselőtársam is elmondta vagy fölvetette, hogy ennek a migrációs helyzetnek nincs vége. Valóban, mi is úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan feladat, amelyet folyamatosan figyelemmel kell kísérni. Az országot, az ország határait megvédtük, az emberek döntéseit végrehajtottuk, a magyar reformok működnek, de nyilván figyelemmel kell kísérni a jövőben is a határok környékén és a határos országokban folyó fejleményeket, hiszen az is elhangzott - akár a tegnapi nap parlamenti vitáit idézhetem -, hogy az illegális migráció utánpótlása becslések szerint legalább tíz évre elegendő, tehát ez Európa számára egy állandó kihívást, állandó veszélyt, állandó problémát jelent.
Ez nem olyan, mint egy dunai árvíz, egy ’13-as árvíz, amit három hét alatt nemzeti összefogással sikeresen megoldottunk. Erre állandóan figyelni kell, erre energiát, pénzt, erőt kell fordítani, és úgy tűnik, hogy ez a hármas védelem, amit a déli határon, a magyar-szerb és a magyar-horvát határon megvalósítottunk, ez a jogi védelem, a fizikai védelem és az élőerős védelem bevált, de mondom, mi is úgy tekintjük, hogy erre állandóan oda kell figyelni, erre állandóan erőt és figyelmet kell fordítani.
Azt már több képviselő hozzászólására is elmondtam, hogy az illetményfejlesztés és az életpályaprogram bevezetése nem tolódik, nem halasztódik el. Elmondtam az ütemeket. Azt is elmondtam korábban is, most is elmondom, hogy a többi elem, tehát a biztosítási elem, illetőleg a lakhatási támogatás az eredeti törvényjavaslatnak megfelelően kidolgozásra kerül, és a teljesítményértékelés, amit a jelen javaslat fog visszahozni, ’16-ban már jelentős emelési lehetőséget biztosít a hivatásos állomány számára.
Tisztelt Képviselőtársaim! Csütörtökig van mód arra, hogy módosító indítványokat lehet benyújtani a törvényjavaslathoz. Én arra kérem a képviselőtársaimat és a frakciókat, hogy ha fontosnak tartják, hogy további javaslatokat, további módosító javaslatokat adjanak be, arra kérem, hogy tegyék meg, közös érdek - ahogy elmondtam az expozémban, most is kitérek arra, hogy közös érdek -, hogy a lehető legjobb törvényt fogadjuk el. A Belügyminisztérium megfontolja ezeket a módosító javaslatokat.
Kérem, hogy támogassák a javaslatot, hiszen ez az ország és ez a hivatásos állomány érdeke is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me