RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Full text search

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! A javaslatnak az a címe, hogy „A gyermekvállalás és a munkavállalás kedvezőbb összehangolását segítő intézkedésekről”. Én nem vonom kétségbe egyébként Szelényi Zsuzsanna képviselőtársam jóindulatát. Beszéltünk bizottsági ülésen, elég sok mindennel egyetértünk, de az a mondat, hogy tegyen gyors és hatékony lépéseket, amelyekkel megkönnyíti a nők számára a munka- és gyermekvállalás összeegyeztetését, azért gondolom, hogy ez egy kicsit erős, mert rendkívül sok ilyen törvényt fogadtunk el az elmúlt időszakban. Hogy ezek a törvények nem voltak hiábavalók, hadd hívjam fel a figyelmet, hogy míg 2010-ben a nők foglalkoztatási rátája 50 százalék volt, ez 2015-re 58 százalékra növekedett, és még nagyobb az emelkedés a kisgyermekeseknél.
Egyébként, tisztelt képviselőtársaim, ez nem véletlen. A kormány prioritásként kezeli a nők foglalkoztatottságának növelését. Csak mondok néhány példát. A munkahelyi akció arról szól, hogy a gyermekvállalás után a munkaerőpiacra visszatérő nőknek, nők után két évig nem kell járulékot fizetni, és a harmadik évben is csak fél járulékot, ez egy meglehetősen nagy munkaerőpiaci előnyt biztosít a számukra. Ezért nőtt egyébként jelentős részben a 0-6 éves gyerekekkel rendelkező nők foglalkoztatottsága. A 3 vagy több gyerek után visszatérők esetén ez 3 év, illetve plusz 2 év féljárulékos időszakot jelent. Idetartozik egyébként a gyed extra kérdése is, ami szintén arra ösztönzi a hölgyeket, hogy tudjanak munkát vállalni, hamarabb vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra. A munka törvénykönyvét is módosítottuk, ami arról szólt, hogy részmunkaidőben biztosítani kell a foglalkoztatottságukat, ha ezt kérik a hölgyek, akik kisgyermekkel rendelkeznek.
Most tárgyalunk egy törvényt, ami épp azt tartalmazza, hogy 2017. január 1-jétől minden olyan településen meg kell szervezni a bölcsődei ellátást (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ahol legalább 5 gyerek után kérik ezt a szülők. Mivel ezen az úton megyünk, indokolatlannak tartjuk a tárgysorozatba vételét ennek az anyagnak. Köszönöm szépen. A célokkal ennek ellenére tökéletesen egyetértünk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me