SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Az LMP támogatja a határozati javaslat tárgysorozatba vételét. Mi is ezen a három területen tartjuk a legszükségesebbnek az előrelépést annak érdekében, hogy a nők és a férfiak munkaerőpiaci esélyei kiegyenlítődjenek, a munka- és a gyerekvállalás összeegyeztetése valósággá váljon, és végső soron több gyermek szülessen.
A kiegyensúlyozottabb családi munkamegosztás valóban egy kardinális kérdés. Mi is azt gondoljuk, hogy az apák gyermeknevelésben betöltött szerepét erősíteni kell. Bár most is adva van lehetőségként, hogy az apák is igénybe vegyék a gyermekgondozási szabadságot, a gyedet igénybe vevő férfiak aránya mindössze 1 százalék. Ez is azt mutatja, hogy a puszta lehetőség nem elég, ösztönzőket kell beépíteni a rendszerbe.
A mi javaslatunk - összhangban ezzel a határozati javaslattal és a 2010/18/EU irányelvvel - az volt, hogy a szülői szabadság 36 hónapjából legalább 1 hónap legyen át nem ruházható. Ezt az uniós irányelvet a kormány a mai napig nem ültette át a magyar jogba.
A nappali gyerekellátás fejlesztésével kapcsolatban mi magunk is számos javaslattal éltünk. Az igényekre rugalmasan reagálni képes, olcsón és könnyen kialakítható családi napközik normatívájának emelését és a finanszírozási rendszer újragondolását javasoltuk. A gyerekfelügyeleti utalvány is többször szerepelt az alternatív költségvetési javaslatokban.
Végül azzal is messzemenőkig egyetértünk, hogy hiába a jogszabályi lehetőség a nők rugalmas foglalkoztatására, ha a kisgyerekes nők hátrányos munkaerőpiaci helyzete miatt ma ez csak egy elvi lehetőség. Az LMP tehát támogatja ezt a javaslatot. Reméljük, hogy a kormány is hasonlóan tesz majd. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me