DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a Törvényalkotási bizottság előadója. Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ezúton tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság 2015. november 27-én a Házszabály 46. §-a alapján megtárgyalta az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló T/7398. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 24 igen, 1 nem és 9 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be. Az összegző módosító javaslat egyrészről tartalmazza a Gazdasági bizottság 14 pontból álló módosító javaslatát, másrészről pedig a Törvényalkotási bizottság saját indítványát, amely nyelvhelyességi és kodifikációs pontosításokat eszközöl a benyújtott törvényjavaslaton, illet-ve a szakbizottsági módosítón is.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A módosító javaslat érdemi részei között rendelkezik a bányászatról szóló törvény módosításáról. A hivatkozott törvény 43. § 9/c bekezdését a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakítása miatt szükséges módosítani, amely alapján bányavállalkozó, illetve az engedélyes által teljes összegben befizetett felügyeleti díj… - év közben a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal ellenőrzését követően visszautalja a tárgyévet megelőző évben befizetett igazgatási szolgáltatási díjak összegét.
(22.40)
Ezzel a módosítással megtartható a korábbi ügyfélbarát rendelkezés, illetve egyszerűsödhet az állami bürokratikus működés is.
A másik módosítás célja az energetikai auditálásra kötelezettek körének pontosítása és egyértelművé tétele. A tulajdonos és a bérlő közötti együttműködésre vonatkozó előírás célja annak biztosítása, hogy az energetikai audit elvégzéséhez szükséges tulajdonosi közreműködést biztosítsa bérlői kötelezettség esetén, valamint a felek kölcsönös együttműködésének garantálása egyetemleges kötelezettség esetén. A kiegészítés indoka, hogy nemzetgazdasági érdekből szükséges a rendszeres adatszolgáltatás előírása, ugyanis a négyévente energetikai auditálásra kötelezett nagyvállalati kör vonatkozásában az auditálási kötelezettség teljesítése, továbbá az ISO 50001 tanúsítvány meglétének a ténye nem biztosít elégséges információt az energiahatékonysággal kapcsolatban sem a hivatal, sem a kormány részére.
Ugyan az előttünk fekvő, jórészt technikai módosításokat tartalmazó törvényjavaslat csak tágan értelmezve érinti a magyar állam Paks II. néven futó beruházását, de a Törvényalkotási bizottság előtt zajló vita az ellenzék részéről a már lefolytatott vitanap ellenére gyakorlatilag mégis erről szólt. Az érintettség okán annyiban biztosan igazuk volt ellenzéki képviselőtársaimnak, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat is javítja az ellátás biztonságát, növeli a villamosenergia-rendszer biztonságát, és nem utolsósorban csökkenti hazánk energiafüggőségét.
Ezért is kérem, hogy támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me