CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Ha lehet, akkor miután nem az interpellációjának teljes szövegét ismertette meg az Országgyűléssel, szeretnék egy mondatot kiegészíteni, amit ön írt az interpellációjában. Két országot említett, Horvátországot és Bulgáriát, ahol rosszabb a mutató, mint nálunk, de az interpellációban egy kicsit bővebben mondta, hogy Olaszországban, Görögországban és Spanyolországban sem jobb a helyzet, mint nálunk. Ezt azért mondom, mert ön is elismerte burkoltan, hogy az elmúlt időszakban komoly eredményt sikerült elérni a fiatalok foglalkoztatása terén Magyarországon. De hogy ez így van, ahogy ezt burkoltan ön is elismerte, szeretnék néhány számot mondani, és elmondani néhány olyan eszközt, aminek a segítségével, többek között ezeknek a segítségével sikerült ezt elérni.
Nézzük az adatokat! 2012 és 2015 harmadik negyedéve között több mint 69 ezerrel nőtt a 15-24 éves foglalkoztatott fiatalok száma Magyarországon. Ennek eredményeképpen a foglalkoztatási ráta 19,2 százalékról 26,7 százalékra emelkedett. Ezzel párhuzamosan az ifjúsági munkanélküliségi ráta 29,1 százalékról 16,7 százalékra esett vissza. Ilyen mértékű foglalkoztatottsági növekedésre a válság előtt nem volt példa. Emellett 2014-ben az inaktív 25 év alatti fiatalok mindössze 2,3 százaléka jelölte meg inaktivitásuk okaként munkahely elérhetetlenségét.
Nézzük meg, hogy mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a nem tanuló és nem dolgozó fiatalok, akiknek a számát körülbelül 26 ezerrel csökkentettük 2013 és 2014 között, lehetőséghez jussanak. Az egyik ilyen eszköz a munkahelyvédelmi akció. 2014 minden hónapjában 130-150 ezer fiatal foglalkoztatását segítette a jelentős uniós és hazai támogatással indított, fiatalok munkatapasztalat-szerzését elősegítő képzés; a vállalkozóvá válást támogató programok pedig nagyságrendileg több tízmilliárd forintból valósultak meg 2011-től.
A nem tanuló, nem dolgozó fiatalok számának további csökkentése érdekében a 2014-20 között rendelkezésre álló uniós forrásokból 200 milliárd forint felhasználásával a fiatalok elhelyezkedését segítő programcsomagot valósítunk meg „Ifjúsági garancia” cím alatt. A magyar „Ifjúsági garancia” már idén év elejétől garantált segítséget jelent a tartósan álláskereső 25 év alatti fiataloknak.
2014-20 között a programcsomag keretében összesen legalább 180 ezer 25 év alatti fiatalnak nyújtunk segítséget elhelyezkedéshez vagy elhelyezkedésüket segítő képzettség megszerzéséhez, vagy éppen gyakornoki elhelyezkedést, illetve vállalkozóvá válást ösztönző programok indításával.
A fiatalok munkaerőpiacra való belépését segíti elő továbbá a duális képzés - amit ön is említett - elterjesztését szolgáló intézkedések a szakképzés és a felsőoktatás területén.
A kormány a 2016-17-es tanévben tovább bővíti a hiányszakmák betöltését szolgáló ösztöndíjat, valamint a hallgatói kompetenciák az ipar számára releváns fejlesztése érdekében 2015-ben a felsőoktatási intézményekben - 19 ilyen intézményben - indult el a duális képzés.
A lemorzsolódást csökkentő, az iskolai átmeneteket elősegítő programok csak 2015 folyamán legalább 16 ezer diákot segítettek, az uniós finanszírozású, végzettség nélküli iskolaelhagyást csökkentő programok viszont sok ezer tanulót fognak segíteni 2016-ban.
Úgyhogy ezen adatok és szándékok ismertetése után, kérem, hogy fogadja el válaszomat. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me