GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Sokfajta felmérés, többek között a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO által készített felmérés is alátámasztja mindazt, amit mondok, kérdezek. A 2014-es adatsorok alapján a magyarországi 15-24 éves korosztályon belül jelentős azoknak az aránya, 14 százalék, akik se nem dolgoznak, se nem tanulnak, semmifajta képzésben nem vesznek részt. Értik?! A 15-24 éves korosztályon belül, ahol a legaktívabbnak kell lenni akár a munkavállalás, akár a képzés, a szakmai tudás megszerzése vonatkozásában. (Több képviselő állva beszélget. - Az elnök csenget.)
Nagyjából ez a korosztály 1 millió 120 ezer főt érint a 2014-es adatok alapján, és gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy ebből mintegy 150 ezer fiatal van abban a helyzetben, hogy - még egyszer mondom - se nem dolgozik, se nem folytat tanulmányokat, és semmilyen képzésben nem vesz részt. Ez az egyik nagy probléma.
A másik nagy probléma meg az, hogy azokon kívül, akik se nem dolgoznak, se nem vesznek részt tudás megszerzésében, önök rengeteg embert, fiatalt száműztek ebből az országból azzal a politikával, amit folytatnak. Nyilván más országokban is vannak hasonló helyzetek, Olaszországban, Bulgáriában még rosszabb is, mint Magyarországon, de vannak jobbak is, vannak olyanok is, az északabbra lévő országokban főleg, mondjuk, Hollandiában, Norvégiában, Dániában, ahol viszont jóval jobb ez a helyzet.
(16.50)
Ott 5-5,5 százalék, 6 százalékot megközelítő azoknak az aránya (Folyamatos zaj.), akik nem dolgoznak és nem tanulnak ezen korosztályon belül. Tudom, hogy önöket ez nem érdekli, ez látszik a mostani viszonyulásukból is, de a probléma az, tudják, hogy ez a társadalom meg ebbe pusztul bele, ebbe hal bele, hogy ezek a fiatalok vagy elhagyják az országot, vagy dolgozni sem tudnak, vagy tudás szerzésében sem vesznek részt, és ez nyilván meghatározza a jövő alakulását.
Önök a duális képzést, illetve még inkább a közfoglalkoztatást tartják szem előtt, e két dologról beszélnek mindig. A duális képzés tekintetében, azt gondolom, még van is létjogosultsága a történetnek, bár nem abban a formában, ahogy azt önök csinálják. De a közfoglalkoztatás tekintetében meg sajnos az esetek többségében önök csak statisztikai alanynak tekintik ezeket az embereket.
A probléma az, hogy eltelt bő öt esztendő a kormányzásukból, és több mint félmillió ember elhagyta ezt az országot, és ezek között nagyon sok a fiatal.
Igazából egy kérdésem van: mit akarnak tenni, és mikor fognak végre már tenni valamit annak érdekében, hogy a jövő generációja ne elhagyja az országot, hanem munkalehetősége legyen, megfelelő fizetések ellenében, és tudja biztosítani az előttük futó generációk létét is?
Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me