DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Önök már évek óta próbálkoznak azzal, hogy rásüssék a kormányzatra azt a bélyeget, hogy nem akarja a kormány, hogy a diákok tanuljanak, még kevésbé akarja, hogy továbbtanuljanak. Mintha a képzés ellen dolgozna az egész kormányzat. De szerencsére már eltelt annyi idő, tisztelt képviselő úr, hogy habár önök minden évben riogattak, minden évben hasonló szólamokat mondtak el itt a parlamentben és a parlamenten kívül is, aztán minden évben a tények, a történések, a hírek és a számok cáfolták önöket. Az utóbbi hónapokban is először fölröppentették a hírt, hogy Győrben bezár a Krúdy Gyula Gimnázium, aztán kiderült, hogy nem. Eltelt két hét, fölröppentették, hogy Vácon bezár a Boronkay György Gimnázium, de arról is kiderült, hogy nem zár be. Most pedig feláll, konkrét neveket már nem mer mondani, hanem azt mondja, hogy tucatnyi gimnázium fog bezárni.
Úgy fog bezáródni tucatnyi gimnázium, tisztelt képviselő úr, mint ahogy ez a kettő: sehogy. Ahogy ezek is megmaradtak, úgy a többi is meg fog maradni. Nekünk nem az a célunk, hogy bármilyen oktatási intézményt bezárjunk, hanem az a célunk, hogy a diákok, akik ezekben tanulnak, hasznosítható képzést kapjanak, hogy ne csapjuk be őket. Másrészt pedig azt mondja, hogy tovább csökken a felsőoktatásba felvettek száma. Tisztelt képviselő úr, évek óta körülbelül ugyanannyi. Tavalyelőttről tavalyra nőtt, tavalyról az idénre egy kicsit csökkent, de ez csak pár száz vagy pár ezer fő, körülbelül ugyanannyi a felsőoktatásba bekerülők száma. Úgyhogy hiába mond ön ilyeneket, a számok ettől még nem változnak meg.
Mi azt szeretnénk, hogy akit felvesznek a gimnáziumba, az végezze el, akit felvesznek a szakközépiskolába, az végezze el. Itt a legnagyobb a lemorzsolódás, 30 százalék fölött van azok aránya, akiket felvesznek, de nem végzik el ezt a képzést. S ugyanígy az egyetemeknél, akit fölvesznek, az végezze el. Mi úgy szeretnénk növelni a diplomát szerzettek számát, a szakmát szerzettek számát és az érettségit szerzettek számát, hogy aki beiratkozik, aki elkezdi ezt a képzést, az fejezze is be. Mi így szeretnénk komolyabban venni ezeket a kérdéseket, és nem úgy, hogy mindenkit felveszünk, és aztán aki elvégzi, az elvégzi, aki nem, az nem. Mi ezt egy kicsit lelkiismeretesebben szeretnénk csinálni.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me