IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Amikor nyáron, az előző tanév végén a gimnáziumok tervezett megszüntetésével kapcsolatban szóltunk a parlamentben, Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelési államtitkár gúnyosan az értelmező kéziszótár használatát javasolta nekünk.
Az államtitkár asszony azt állította, hogy az iskolák profiltisztítása nem egyenlő a gimnáziumbezárásokkal; a gimnáziumok biztonságban vannak, a vegyes profilú intézmények átvételéből nem következik semmilyen átszervezés vagy megszüntetés. Az államtitkár asszony azt is monda, hogy riogatunk, amikor a gimnáziumi osztályok bezárása miatt aggódunk. A kérdés most is napirenden van. Szeptemberből vette át ugyanis az NGM a szakképző iskolákat, velük együtt azokat az intézményeket, ahol szakképzés és gimnáziumi képzés egyaránt folyik.
Talán még jelenleg is zajlik a meccs a kormányzati szereplők között, hogy mely gimnáziumi képzés maradjon meg és melyet szüntessenek meg. A hírek szerint mintegy 30 gimnázium fog bezárni Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy több ezer gimnazistával lesz kevesebb. Mivel a gimnáziumokban érettségizők szinte kivétel nélkül megpróbálnak bekerülni a felsőoktatásba, hiszen ennek az iskolatípusnak épp ez a legfőbb célja, a továbbtanulás biztosítása, mindez azt jelenti, hogy az egyetemek és főiskolák utánpótlásbázisa szenved érzékeny érvágást.
A jövőben még tovább csökkenhet a felsőoktatásba jelentkezők száma.
(17.50)
Tudjuk, hogy miért történik ez. A Fidesz-KDNP-kormány deklarációja az orbáni munkaalapú társadalom építése, nem pedig az egész Európa által vágyott tudásalapú gazdaság kialakítása.
Tisztelt Államtitkár Úr! Továbbra is riogatunk akkor, amikor gimnáziumi képzések megszüntetéséről kérdezzük? Igazak a hírek, valóban bezárnak a jövőben tucatnyi gimnáziumot? Mi lesz a gimnáziumok sorsa Magyarországon? Várom válaszát. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me