CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A közbeszerzési törvény módosítása egy olyan szándékot tükröz, ami az Európai Unió mind a 28 tagállamában egységes és egyirányú törekvés, hogyan tudjuk a közpénzeket, legyenek azok a hazai költségvetésből származó források vagy akár az Európai Unió által nyújtott támogatások, a lehető leghatékonyabban felhasználni. Ennek a kormánynak nem mellékes szempontja az, hogy az uniós szabályok maradéktalan betartása mellett hogyan tudunk ebbe minél több, minél magasabb számban magyarországi kis- és középvállalkozásokat bevonni.
Az új közbeszerzési törvény elfogadásának érdemei közül lehet azt mindenképpen megemlíteni, hogy egy széles körű társadalmi és szakmai konszenzuson alapult, több ellenzéki módosító javaslat is befogadásra került.
A mostani módosítás, illetve kiegészítés négy konkrét javaslatra vonatkozik. Ezek közül az első, hogy egy pontosítást szeretnénk tenni az új közbeszerzési törvényhez, amely szerint az ellenőrzési hatékonyság növelése érdekében az ajánlatkérőket terhelő kötelezettségek maradéktalan teljesülése és betartása mellett a közbeszerzésekért felelős miniszter részére biztosított legyen egy olyan bírságolási lehetőség, ami az ajánlatkérőkre vonatkozik abban az esetben, ha határidőben nem tesznek eleget a közbeszerzési dokumentáció egységesítésének és azoknak az elvárásoknak, amelyeket a közbeszerzés-felügyelet kért tőlük a közbeszerzés megindítása során vagy a közbeszerzési folyamat teljes egészében, annak érdekében, hogy azon minden hazai és európai uniós szabály végigkövethető legyen. Itt egy konkrét bírságolási lehetőség is egy olyan ösztönző tényező, ami az ajánlatkérőket a gyors és hatékony együttműködés irányába szeretné elmozdítani.
Ehhez hasonló technikai jellegű pontosítás továbbá, hogy a szerződésmódosítási szabályok alkalmazhatóságát a kormány ki szeretné terjeszteni az előző közbeszerzési törvény hatálya alatt köttetett szerződésekre is. Tehát ott, ahol az új közbeszerzési törvény az európai uniós irányelveknek megfelelően lehetőséget ad szerződésmódosításra, ezek a lehetőségek ne csak az új közbeszerzési törvény hatálya alatt született szerződésekre vonatkozzanak, hanem az előző közbeszerzési törvény hatálya alatt születettekre is.
Továbbá az új közbeszerzési törvény végrehajtási rendeletének előkészítése során merült fel, hogy a közbeszerzési törvény előírásai alapján szükséges a jelenleg előkészítés alatt álló védelmi és biztonsági célú beszerzésekre vonatkozó külön törvény elkészültéig, hogy hatályban maradjanak azok a beszerzései lehetőségek, amelyek az ezeket a típusú védelmi és biztonsági tárgyú beszerzéseket engedélyezik. Így egészen addig, amíg az Országgyűlés ezt a törvényt el nem fogadja, addig az előző közbeszerzési törvény rendelkezéseit szeretnénk hatályban tartani.
Végül pedig az utolsó ilyen típusú technikai módosítás, hogy az új közbeszerzési törvényt érintő módosítások közül szükséges megemlíteni azokat a szabályokat, ahol enyhíteni szeretne a kormány, a legalább 25 millió forintos támogatásból megvalósuló beszerzések körében azoknál az eljárásoknál, ahol egyéb stratégiai megállapodások teszik szükségessé ennek a szűkítő körnek a feloldását. Gondolunk itt munkahelyteremtő nagyberuházásokra, ahol egyedi kormánydöntések alapján kapnak vagy kaphatnak támogatást különböző vállalkozások.
Tisztelt Országgyűlés! Az új közbeszerzési törvény hatálybalépésével a hazai közbeszerzési gyakorlat elindulhatott egy, meglátásom szerint sokkal átláthatóbb úton egy olyan irányba, ami az Európai Unió mind a 28 tagállama tekintetében valóban fontos és legitimálható célkitűzés. Meggyőződésünk szerint az új közbeszerzési törvény, illetve az ehhez kapcsolódó rendelkezések lehetővé teszik azt is, hogy az uniós szabályok maradéktalan betartása mellett egyre több magyarországi kisvállalkozás kerülhessen be azokba a beruházásokba, amelyeket közforrásokból valósítanak meg. Ennek egyéb rendelkezései már korábban a végrehajtási rendeletekben megjelentek, amelyek szerint akár az alacsonyabb részvételi kritériumok tekintetében, akár pedig a referenciaazonosság tekintetében például az építőiparban lehetőség volt arra, hogy egyre több magyarországi kis- és középvállalkozás jelenjen meg.
Ezek a törvénymódosítások meggyőződésünk szerint ezt a gazdasági érdeket szolgálják, ezért kérem az Országgyűlést, hogy támogassa ezek elfogadását. Köszönöm, elnök úr, a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me