DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt sokat próbált Államtitkár Úr! Ez dicséret próbál lenni, hogy a kormány által teremtett rendkívül lehetetlen helyzetekben is próbálja védeni a mundér becsületét, itt is, holott egy nagyon szomorú jogalkotási folyamat részese a mai alkalommal is a közbeszerzésinek nevezett törvények módosítása során a magyar parlament.
Hogy mire gondolok? Önök az egyre bonyolultabb, de azért használni nehezen használható jogszabályi környezetet rendre megspékelik olyan elemekkel, hogy a jámbor szemlélő, akit hivatalosan közvéleménynek, nyilvánosságnak nevezünk, nehogy nyomon tudja követni, hogy önök mit tesznek. Tehát olyan jogszabályi környezetet alkotnak, erről szól a nemzeti együttműködés rendszere, hogy semmiféle ellenőrzés, semmiféle szakmai kontroll ne állhasson meg jogi alapon, mert önök mindig beépítenek egy olyan kiskaput, amivel a szakmai ellenőrzés esetleg következetessé tehető lenne, vagy aminek a segítségével ki tudják húzni a folyamatot a szakmai ellenőrzés alól. Ez nagyon veszélyes.
Tehát egyrészt látszik, hogy önök kénytelenek, próbálnak eleget tenni egy európai uniós szabályrendszernek, ugyanakkor a hazai NER-es gyakorlatnak megfelelően beleraknak ilyen kiskapukat, mint most például, hogy egyik oldalról szépen akkreditáltatják a közbeszerzési szaktanácsadókat, ugyanakkor nyitnak egy ólajtónyi kiskaput, hogy azon kívül persze természetesen minden ügyvéd csinálhatja ezt, akit önök megbíznak vele. Tehát ilyen és ehhez hasonló apró kis részletek, vagy az a - nem is kakukktojás, inkább - strucctojás ebben az előterjesztésben, ami a Paksi Atomerőmű beruházásaival kapcsolatos passzusokat jelenti, vagy a műúszó- és nyíltvízi világbajnokság megrendezésének kérdéseit, törvénybe iktatnak olyan elemeket, amelyek egyáltalán nem illenek a nyilvánosság rendszerébe, és igazából nem is indokoltak.
Az, hogy az úszó-világbajnoksággal kapcsolatban bizonyos gyorsítási elemeket foganatosítanak, az indokoltnak tekinthető, bár kérdéses, hogy mennyire fogja ez a rentábilis megvalósítást szolgálni, ugyanakkor az atomerőművi beruházásnál egy kontraproduktív megoldást választanak, ugyanis a nukleáris biztonság megítélésénél - ez világtendencia - a nyilvánosság, az őszinteség csak javítja a helyzetet, hogy a közvélemény elfogadja a nukleáris energiát. Mindenféle titkolózás a társadalom számára nehezen elfogadható, és rontja az elfogadottság szintjét.
Tehát amikor önök pár nappal azután, hogy a sürgősséggel áterőltetett közbeszerzési törvény hatályba lépett, behoznak ide egy 15 törvényt módosító javaslatot, az a magyar nyelv találékonyságából adódó közmondásnak - vagy azt hiszem inkább, ez csak szólás, mert elég rövid - az igazságát bizonyítja, hogy hamar munka ritkán jó. Tehát ez a jogalkotási folyamat, ami kezdődött a november 1-jén hatályba lépett közbeszerzési törvénnyel, és folytatódik most ezzel a 15 törvényt érintő módosítással, azt mutatja mindenki számára, hogy ez a hamar munka, amit önök elvégeztek, ritkán jó.
Én nagyon empatikus vagyok, és igazából sajnálom az önök szakmai állományát, akik ezen dolgoznak, mert ott kétféle ember van. Az egyik, aki átlátja, próbálja jól megírni, és szenved azért, hogy nem hagyják neki. A másiknak valószínűleg vannak céljai, vannak vele szemben politikai elvárások, hogy mi hogyan legyen áthidalható, ők pedig feltehetően nem látják át ezt a folyamatot, mert az élet bizonyítja, hogy nem konzisztens jogszabályokat alkotnak.
Tehát én azt javaslom önöknek, hogy a saját szándékaiknak, illetve a hangoztatott céljaiknak megfelelően járjanak el; az olyan célok, amiket megfogalmaztak az előterjesztésben, illetve a kormánypárti képviselői hozzászólásokban, amikhez mi is tudunk csatlakozni, hogy a közbeszerzés legyen világos, áttekinthető, a szakma és a közvélemény számára kontrollálható, ne csak az ön bevezetőjében vagy a képviselői hozzászólásokban szerepeljenek, hanem tükröződjenek egy konzisztens, megvalósítható, végrehajtható törvényjavaslatban is.
Tehát amilyen területeket itt érintenek, ezeknek a nagy részére már az eredeti Kbt. vitájában mi felhívtuk a figyelmet. Tehát ezek a hiátusok, amiket most önök itt pótolni igyekeznek, már akkor is világosan láthatóak voltak, és igazából nem értjük, hogy mire föl volt annak idején az a nagy mellény, amivel ezeket az észrevételeinket egyszerűen figyelmen kívül hagyták.
És igazából az is nehezen érthető, hogy ha akkor nem sikerült ezeket teljességében áttekinteni, akkor most miért nem végeznek egy alaposabb munkát. Tehát itt az előterjesztés, a salátatörvény javaslata sajnos azt tükrözi, hogy a kormány ismételten és elkapkodottan hozott döntést. Igazából persze megvan a jó szándék, hogy minél hamarabb felhasználhatóak legyenek a közbeszerzések területén is uniós források, ezzel az eredeti szándékkal természetesen mi is egyetértünk, de kritikusnak tartjuk, hogy ez a javaslat továbbra is rombolja a közbeszerzési folyamatoknak azt a demokratikus megközelítését, ami a kontrollra, az áttekinthetőségre vonatkozik, és továbbra is torzítja a piaci versenyt.
Ez a tervezet továbbra sem tudja szűk korlátok közé szorítani a közpénzek elköltését, annak a garanciáját ez az előterjesztés sajnos nem tartalmazza. Mindezek alapján, értékelve, hogy legalább felismerték, hogy eredeti formájában az új közbeszerzési törvény működésképtelen, és tettek egy kísérletet, hogy komplettírozzák, ez nem tekinthető olyannak, ami a saját maguk által kitűzött céloknak is megfelelne, így aztán az MSZP részéről ezt sajnos nem tudjuk támogatni.
(15.20)
Javasoljuk, hogy szélesebb szakmai körben vitassák meg ezt, és akár uniós szakértőket is bevonva alkossanak egy használható, működőképes, a szakmai és a szélesebb értelemben vett közvélemény kritikáját és támogatását is bíró közbeszerzési törvényt. Nagyon lényeges kérdésről van szó, a közbizalomról van szó, a közpénzek felhasználásáról van szó. Nem célravezető ilyen toldozgatással-foldozgatással haladni, ezért én azt javaslom, hogy ne ezt az utat válasszák, hanem szerkesztett változatban egy áttekinthető, szakmailag megalapozott törvényt hozzanak ide. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me