DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A közbeszerzések útján történő beszerzések egyre nagyobb nemzetgazdasági jelentőségre tesznek szert, a közbeszerzési eljárásoknak az európai uniós támogatások felhasználásában is egyre kiemelkedőbb szerepük van.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az új, közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 2015. november 1-jén lépett hatályba. A törvény elfogadásának célja alapvetően az volt, hogy a közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályi környezet, valamint a közbeszerzésekkel kapcsolatos intézményrendszer felülvizsgálatával és a vonatkozó szabályok aktualizálásával új alapokra helyezze a hazai közbeszerzések megvalósítását, valamint ezáltal hozzájáruljon a társadalmi és gazdasági szempontból előnyös közbeszerzések megvalósításához, illetve az európai uniós támogatási források szabályszerű felhasználásához.
Az új törvény elfogadása előtt szempont volt továbbá az eljárások egyszerűsítése, gyorsítása, adminisztratív terhek csökkentése, de mindez a szerződés teljesítéséért való felelősség egyidejű növelésével, a szerződések megfelelő teljesítésének szigorú ellenőrzése mellett. Az új törvény a korábbi, 2011. évi CVIII. számú közbeszerzési törvénytől az uniós irányelveknek megfelelően sok esetben eltérően rendez több alapvető jogintézményt, illetve részletszabályokat.
Erre tekintettel szükséges a korábbi közbeszerzési törvényre utaló egyes törvények, így például a munkavédelemről, a postai szolgáltatásról vagy a felnőttképzésről szóló hivatkozásoknak az új törvényi rendelkezéseknek megfelelő módosítása, egyes speciális rendelkezéseket tartalmazó törvények új jogszabályhoz igazodó módosítása, valamint az okafogyottá vált szabályok hatályon kívül helyezése.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindezekből megállapítható, hogy a törvényjavaslat által a közbeszerzések még egyszerűbbé és gyorsabbá tétele ügyében, az átláthatóság növelése érdekében jelentős szerepünk van abban, hogy ezeket megvalósítsuk, és ezért kérjük a támogatásukat a T/6989. számú törvényjavaslat elfogadásában. A KDNP parlamenti frakciója támogatja a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me