GELENCSÉR ATTILA,

Full text search

GELENCSÉR ATTILA,
GELENCSÉR ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az új közbeszerzési törvény elfogadására azért volt szükség, mert az Európai Bizottság a ’14-20-as fejlesztési ciklusra vonatkozó partnerségi megállapodáskor erre kötelezte a kormányt. Az Európai Unió 2014. február 26-án három új közbeszerzési tárgyú irányelvet fogadott el, amelyek átfogóan megreformálhatják az uniós közbeszerzési jogot, amelyek beépítése a magyar jogrendbe nagymértékben növelni fogja az átláthatóságot.
A törvény kapcsán az iparkamara, a mérnökkamara és az építészkamara bevonásával lezajlott a társadalmi egyeztetés is. Számos javaslat került ebből beépítésre a törvénybe. A korábbi évek uniós szabályozását meghatározta, hogy az Európai Unió tagállamai között létrejöjjön az egységes belső piac a közbeszerzések területén is. Vagyis a piaci verseny előnyei torzulásmentesen érvényesülhessenek, és így az uniós vállalkozások egyenlő esélyekkel férhessenek hozzá más tagállami közbeszerzésekhez.
A közbeszerzési törvényben azonban előtérbe került az a cél, hogy a közbeszerzések különböző stratégiai célokat segítsenek elő. A tagállamoknál így teret kaphat az, hogy a fontos társadalmi-gazdasági célkitűzések, például az innováció, a szociális célkitűzések, a környezetvédelem a közbeszerzési politika integráns részévé válhassanak. Tekintettel arra, hogy a közbeszerzések jelentős hányada európai uniós források felhasználásával valósul meg, a közbeszerzések eredményes és szabályos lebonyolítása egyben az uniós források megfelelő felhasználásának előfeltétele is.
A közbeszerzési törvény magába foglalja a koncessziós eljárások szabályait is. Az új közbeszerzési törvény 2015. november 1-jén lépett hatályba. Az új törvény a még hatályos, a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvénytől - az uniós irányelveknek megfelelően - sok esetben eltérően rendez több alapvető jogintézményt, illetve egyéb részszabályokat. Erre tekintettel a jogi koherencia biztosítása érdekében szükséges a még hatályos törvényre utaló külön törvények szerinti merev hivatkozásoknak az új törvényi rendelkezéseknek megfelelő módosítása, egyes speciális rendelkezéseket tartalmazó törvények új jogszabályhoz igazodó módosítása, valamint az okafogyottá vált szabályok hatályon kívül helyezése.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat összesen 17 törvény esetében tartalmaz koherenciás, a jogrendszer egységét biztosító módosító rendelkezést, amelyek az új közbeszerzési törvény változó szabályaira, illetve a korábbi törvényre való utalások javítását szolgálják. A törvényjavaslat tartalmilag összesen négy módosító rendelkezést tartalmaz, amelyek közül három az eredeti jogalkotói szándéknak megfelelő pontosító javaslat, míg egy a törvények szigorú személyi hatályra vonatkozó rendelkezését szűk körben enyhítő szabálynak tekinthető.
A törvényjavaslatban az új uniós szabályozásra tekintettel szerepelnek a Központi Statisztikai Hivatal javaslatai, amelyek lehetővé teszik a KSH számára különböző, a salátacsomagban szereplő törvények alapján vezetett közigazgatási nyilvántartások adataihoz való közvetlen hozzáférést.
(14.40)
Ily módon nem szükséges a továbbiakban külön adatigénylés, a nyilvántartást vezető szervek, válaszadók adminisztratív terhei csökkennek.
Köszönöm szépen a figyelmet, elnök úr. (Taps a KDNP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me