DR. STAUDT GÁBOR,

Full text search

DR. STAUDT GÁBOR,
DR. STAUDT GÁBOR, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Ígérem, nem fogom kihasználni a rendelkezésre álló időt, hiszen a javaslat támogatható, nem okozok meglepetést, ha ezeket az illetékcsökkentéseket, illetve illetékeltörléseket a Jobbik is természetesen támogatja. Egy-két dolgot ki is emelnék, és kitérnék arra is, hogy mi az, amit még esetleg hiányolunk, de előzetesen azt el kell mondjam, hogy természetesen minden lépést, még ha nem is tartjuk azért világmegváltónak, de ha az emberek terheit és a gazdálkodó szervezetek terheit csökkenti, támogatni tudunk. Itt elhangzott, hogy mik lesznek többek közt illetékmentesek. Ami az erkölcsi bizonyítványt illeti, sok esetben - az előző csomagban azt szavaztuk meg nagyon helyesen - nem is kell kikérni, tehát lesznek olyan esetek, amikor automatikusan lekérésre kerül két szerv között az erkölcsi bizonyítvány, de nyilvánvalóan lehetnek olyan más esetkörök, amikor mondjuk, egy munkáltató kéri ezt a bizonyítványt. Azt hiszem, az évente négy alkalommal való ingyenes lekérési lehetőség a legtöbb ember számára elég lesz, és általában ennél többet valószínűleg nem is kell kikérni.
A cégkivonatok kikérését is jónak tartjuk, ha a cég tagja vagy képviselője kéri, ezzel is nehéz vitatkozni. Ugyanúgy az állandó személyazonosító igazolvány és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány esetében is csak helyeselni lehet az illetékmentességet, ahogy a családi állapot változásából adódó névváltozás miatt indult eljárásokban és az eltulajdonított okmányok pótlása esetében is, amelyek még eddig nem volt ingyenesek. Ez egy régi követelésünk volt, hogy ha valakit bizonyíthatóan kár ér azzal, hogy mondjuk, a pénztárcáját ellopják, elrabolják, akkor legalább a benne lévő okmányok pótlására ne kelljen pluszösszeget kifizetnie.
Aztán az építési rendelkezéseknél is könnyítés lehet itt 160 négyzetméterig, amit be szeretnének vezetni illetékmentességként, és az adóhatósági igazolások esetében is ez sokszor és adott esetben jelentős összegek megtakarítását eredményezheti, ahogy egyébként az öröklési jog címén történő tulajdonváltozás bejegyzése. Bár 6600 forint ez esetben is, de ha valaki örököl, és ha már, hál’ istennek, ingyenes az öröklés egyenes ágon természetesen, tehát illetékmentes, akkor már ne kelljen ezt az apróbb költséget se befizetni.
Halkan jegyezném meg, hogy talán akkor el lehet érni azt, hogy kevésbé dobják vissza a földhivatalok ezeket a kérelmeket, mert sok esetben - és az előző javaslatnál beszéltem erről - azt láthatjuk, hogy rendben van, hogy szűk határidőket szabunk, rendben van, hogy a hiánypótlási lehetősége szűkkörűbb a hatóságoknak, de ezt sok esetben úgy próbálják megkerülni, hogy mondvacsinált indokokkal visszadobják gyakorlatilag a beadványokat, és ez a földhivatalokra nagyon jellemző volt; akkor ez esetben nem kell hiánypótlást kiadni, az eljárás lezártnak tekinthető. Na, az egy másik dolog, hogy újra be kell adni, újra fizetni kell az ügyfélnek.
Sok esetben meg lehetett korábban tenni - és ezt ügyvédkollégák nagyszámban elmondták -, hogy mondjuk, egy módosítással vagy akár egy bélyegzővel, pecséttel egy javítást át lehetett vezetni az eredeti dokumentumokon, ez esetben ezt már nem lehet megtenni, mert ezeket mind-mind visszadobálják, pont azért, hogy a határidők tarthatók legyenek. Ezt a másik törvényjavaslatnál részletesebben kifejtettem, ebbe itt nem mennék bele, viszont a lényeg az, hogy erre is figyeljenek majd oda a jövőben. Itt főleg a földhivatalok működésére gondolok, mert elég kaotikus állapotok uralkodnak, és nem azt látjuk, hogy pozitívabb értelemben változnának.
Például még egy dolgot nem tudok megállni, hogy el ne mondjak, ezt is gyakorló ügyvédkollégák mondták el. A beérkezett iratok szerint kapják meg az ügyintézők az adott elintézendő dokumentumokat és nem a helyrajzi szám alapján, tehát az is lehet, hogy két-három ügyintézőhöz kerül a külön beadott, de sokszor ugyanahhoz az eljáráshoz tartozó dokumentumok elintézése, ami, képzeljük el, eléggé nagy káoszt és valójában bürokrácianövekedést okoz, hiszen ha valaki kéri, mondjuk, egy jelzálogjog törlését, a törlőnyilatkozat beadásra kerül, és utána van, mondjuk, egy tulajdonosváltás is, akkor ez különböző ügyintézőkhöz kerül, és akkor majd ők egymás közt kell hogy ezeket megfutassák, ahelyett, hogy a helyrajzi szám alapján egy ügyintéző ezt el tudná intézni saját hatáskörben.
Tehát nagyon sok dolog van, amit a rendszerben még javítani lehetne. Nagyon jól tudom, hogy ez alapos elemzést igényel, és sokszor felfelé - a rendszerek általában ilyenek, csak a pozitív jön fel, de higgyék el, nagyon sok probléma van még, amit pénz nélkül is ki lehetne küszöbölni.
Egyébként idetartozik az a javaslat - én nem találtam az anyagban, de ha nincs benne, akkor ezt bele kellene venni -, hogy a tulajdoni lap kiadása is legyen ingyenes, ha az adott tulajdonos kéri. Akár ehhez lehet egy megfelelő számbéli limitet szabni, ahogy az erkölcsi bizonyítványnál. Ez is komoly összeg, ha egy teljes bizonyítóerővel rendelkező tulajdoni lapot ki kell kérnie akár a saját ingatlanáról, és nemcsak mondjuk, betekint, mert az persze örömteli, hogy a www.magyarorszag.hu-n ezer forintért be lehet tekinteni, de a teljes bizonyítóerejű okirat kikérése is kell. Én ezt is belevenném.
Aztán azt is el kell mondani, hogy összességében azért néhány milliárdról beszélünk itt ezeknél a módosító javaslatoknál, ami persze fontos az emberek felé, ahogy elmondtam. Ebben a részében az MSZP-ből felszólaló Bárándy Gergellyel azért annyiban egyet tudok érteni, hogy az egy dolog, hogy spórolunk az állampolgároknak, és ez jó, mert nem kell kifizetni, de amit az adókkal befizetnek az állampolgárok, azt a pénzt meg, mondjuk, stadionépítésekre meg ostobaságokra elköltjük - és most tényleg nem a populizmus vezérel, higgyék el -, elköltjük olyan helyekre, amelyeknél azért jobb helyen is lehetne vagy jobb helyen is el lehetne költeni azokat a pénzeket. Erre is figyelemmel kell lenni, mert azt is az emberektől vesszük el az adóbevételeken keresztül, és nemcsak azokat a díjakat vagy illetékeket, amelyeket beszed az állam.
Azt is ki szeretném még emelni, és ez is valóban egy átvizsgálandó terület, hogy a megmaradt illetékek és díjak legyenek szinkronban az elvégzett munkával, mert sok esetben azt látjuk - egyébként a most eltörölt, illetékmentessé tett esetek egy részére is igaz ez -, hogy sokszor plusz bevételi forrásként kezelték ezeket az illetékeket, díjakat a hatóságok. Tehát nemcsak arról volt szó, hogy valamit fizetni kellett, vagy hogy valamiféle költségtérítéssel hozzá kellett járulni az adott állampolgárnak, hanem nyilvánvalóan a konkrét, elvégzett munkán felüli, aránytalan díjat jelentettek ezek.
Úgyhogy ezekkel a kiegészítésekkel, ahogy az elején elmondtam, támogatni tudjuk a javaslatot, és ha már Lázár miniszter úr nagy ívű beszédet tartott ezzel kapcsolatosan, azért még várjuk a további javaslatokat is a jövőben. Azt szeretnénk, ha ez a folyamat nem állna meg, és nem gondolná úgy a kormány, hogy ezek után hátradőlhet, és mindent megoldottak a közigazgatásban, mert ezek által is létre fog jönni azért néhány probléma, amit majd utólag kezelni kell, és higgyék el, amikor ezeket el fogjuk mondani az Országgyűlésben, azt ezekben az esetekben mindenképpen jobbító szándékkal mondjuk az állampolgároktól beérkezett információk alapján. Elnök úr, köszönöm szépen. (Hegedűs Lorántné tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me