DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Előbb a számításra reagálnék, aztán pedig arra, amit általában a felsőoktatásról elmondott. Ugye, a legtöbb képzés esetén nem az ön által idézett költségtérítés van, hanem 150 és 200 ezer forint között mozog a féléves költségtérítés. Ez egy hat féléves diákképzés esetében 1,2 millió forintot jelent, tehát messze nem olyan arányú, mint amit ön mondott. Az 1 millió forintos félévenkénti költségtérítést az orvosképzés közelíti meg, viszont nagyon kevesen vannak a magyar diákok közül, akik költségtérítéses képzésben vesznek részt az orvosi egyetemen. Ott az állami ösztöndíjasok száma az igényeket jobban ki tudja elégíteni. A fizetős képzésen általában a külföldi diákok vesznek részt, de azt hiszem, fontos is, hogy Magyarországon ez a kör bővüljön, minél több külföldi diák jöjjön.
Ami a legnagyobb probléma a felsőoktatás terén, ezt ön is tudja, ha tartalmi kérdéseket nézünk, az az, hogy sokan vannak, akik beiratkoznak első évben, maximum másodévbe, de nem szerzik meg a diplomájukat, anélkül hagyják abba vagy fejezik be tanulmányaikat, hogy végzettséget szereznének. Mindemellett a hallgatói juttatásokat az elmúlt időszakban is igen magas szinten kívántuk tartani, a költségvetési támogatás 20 százalékát jelenti ez, majdnem 34 milliárd forint. Teljesítményalapú vagy szociális ösztöndíjat lehet ebből a diákoknak osztani, doktorandusz ösztöndíjat, hátrányos helyzetű hallgatóknak támogatást, sportolóknak a tanulmányi költségeikhez támogatást, jegyzet-előállításhoz támogatást, kollégiumi férőhelyekhez. Tehát rengetegféle lehetőség van, amivel pontosan tudjuk a diákok helyzetét javítani.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Az érettségizők és felvételizők aránya körülbelül hasonlóan mozog az elmúlt években, mivel kevesebb az érettségiző, ezzel arányos a felvételit benyújtó hallgatók száma. A források kivonását szintén cáfolnám. Ön is látta az elmúlt évi és az idei költségvetésben a felsőoktatási sorokat, 7-17 milliárd forinttal magasabb összegek szerepelnek rajtuk. Ami pedig belülről teremtett új forrást a felsőoktatásban, az a kancellárok jelenléte, ami 10 milliárdos nagyságrendben csökkentette a felsőoktatás tartozásállományát. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me