FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy nemrég megjelent felmérés összesítése szerint egy átlagos magyar fiatal az átlagjövedelem 92 százalékát fordítja felsőoktatási tandíjra, míg ez a drágának ismert Egyesült Államokban 53 százalék, de Nagy-Britanniában is 42 százalék. És akkor még nem is beszéltünk az egyéb felmerülő költségekről, úgymint a megélhetés, a lakhatás vagy épp a jegyzetek megvásárlásának költségeiről. A magyarországi tandíj és az átlagjövedelem arányából kitűnik, nagyon fontos a magyar családok számára, hogy állami finanszírozásban kerüljenek egyetemre gyermekeik.
A felmérés eredményéből azt a következtetést is levonhatjuk, hogy leginkább az átlagosnál érdemben magasabb jövedelmű társadalmi csoportok engedhetik meg, hogy kifizessék a tandíjat, ezzel is növelve a társadalmi szakadékot. A kormányzat az államilag finanszírozott képzési helyekre való bejutás könnyítése helyett inkább azt érte el, hogy egyes szakokra kizárólag költségtérítéses módon lehet bejutni, ami komoly érvágást jelent a fiatal nemzedékek számára. Mindeközben folyamatosan forrásokat von ki a felsőoktatásból. Csak az elmúlt öt évben körülbelül 50 milliárd forintot vont ki a kormány a felsőoktatás ágazatából, ezt pedig kivétel nélkül minden intézmény megsínylette.
Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy sokan az irreálisan magas önköltségi díj miatt választják a külföldi egyetemeket. Ma Európa több országában teljesen ingyenesen lehet tanulni, elég, ha csak a hozzánk közeli országokat, Németországot és Ausztriát említjük, ahová a legtöbb fiatal megy ilyen célból. Jól mutatja a helyzet súlyosságát, hogy míg 2010-ben több mint 140 ezren jelentkeztek valamely felsőoktatási intézménybe, addig az idén már csak 105 ezren. Hiszen egyértelmű az a tény is, hogy egy diploma megszerzése óriási anyagi megterhelést jelent egy családnak. Persze, önöknek erre a diákhitel a válaszuk, de érthető módon nagyon sokan félnek az eladósodástól. Éppen ezért a Jobbik úgy gondolja, minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy ne legyenek olyan fiatalok, akik anyagi helyzetük miatt nem tudnak diplomát szerezni. Hiszen fontosnak tartjuk azt, hogy ne csak a közép- és felső réteg kiváltsága legyen a felsőoktatás, hanem a szegényebb családból érkezőké is.
Tisztelt Államtitkár Úr! Miért nem teszik lehetővé, hogy az intézmények csökkenteni tudják a sokszor irreálisan magas önköltségi díjakat? Miért nem teremtik meg a lehetőségét annak, hogy a szegényebb, de jobb képességű fiatalok is tanulhassanak? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me