ÁGH PÉTER

Full text search

ÁGH PÉTER
ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mi, Vas megyeiek büszkék vagyunk arra, hogy a magyar nemzetnek sok olyan embert adtunk, akikre büszkék lehetünk, akik jó irányba vitték tovább a haza történelmét. Ilyen volt Sárvár első országgyűlési képviselője, Batthyány Lajos mártír miniszterelnök és rajta kívül még sokan mások. Középiskolásként számomra és minden diáktársam számára különös buzdításként hatott, hogy a fontos szereplők közül sokan jártak ifjúként, ahová mi is, a premontrei rendi Szent Norbert Gimnáziumba. A Mária Terézia által 1772-ben alapított szombathelyi intézményhez kötődik a vizsgái révén Széchenyi István, de idejárt Mindszenty József későbbi bíboros is.
Itt tanult Széll Kálmán, aki 1899 és 1903 között Magyarország miniszterelnöke volt. A volt kormányfő nevét ma már ismét tér örökíti meg Budapesten, most, halálának 100. évfordulóján pedig a Magyar Posta és a Magyar Nemzeti Bank is megemlékezett róla egy-egy kiadással. De ki is volt a dualizmus miniszterelnöke? Az 1843-ban a Vas megyei Gasztonyban született, nemesi családban. Apja maga is politikus volt, hiszen országgyűlési képviselőként és főispánként is szolgált. Ő maga nagyon fiatalon, 25 évesen szerzett mandátumot a szentgotthárdi választókerületből.
Deák Ferenccel szoros kapcsolatot ápolt, az ő tanácsára kezdett bele a pénzügyi ismeretek elsajátításába, amit magas szinten meg is tett. Bár előtte is felkérték a kormánytagságra, miniszterséget csak 1875-ben, 32 évesen vállalt. Nagy sikere volt a bankjegykibocsátást végző Osztrák-Magyar Bank létrehozása, rendet teremtett az államháztartásban, növelte az állami bevételeket, és megszervezte az adófelügyelői intézményt. 1878-ban, Bosznia-Hercegovina okkupációjakor annak költségei miatt mondott le. Visszavonulva a nagypolitikától pénzintézeteket irányított, és a rátóti birtokát mintagazdasággá fejlesztette.
A Bánffy-kormány működésének utolsó szakaszában az egyre jobban elmélyülő válság idején, 1897 végén ismét bekapcsolódott a politikai életbe. 1899. február 26-án vállalta el a miniszterelnöki megbízatást. Kormányprogramjának törvény, jog és igazságra való hivatkozása politikai szállóigévé vált. Kompromisszumos tárgyalásai szinte azonnal eredménnyel végződtek. Az ellenzéki pártok hozzájárultak a képviselőház tisztségviselőinek megválasztásához, valamint a költségvetés és az újonctörvény megszavazásához.
A kompromisszumra továbbra is kész kormányfő hosszú időre biztosította a belső egyensúlyt, és a Nemzeti Párt bevonásával szélesítette pártjának parlamenti bázisát. A Szabadelvű Párt 1901-ben látványos győzelmet aratott a parlamenti választásokon.
(14.40)
Széll Kálmán egyik nagy érdeme az osztrák miniszterelnökkel 1902-ben kötött egyezmény, amely biztosította a Monarchia két állama közötti megfelelő gazdasági paritást, ezt hívjuk új gazdasági kiegyezésnek. Az úgynevezett véderővita miatt 1903-ban távozott a miniszterelnöki székből. Lemondása után sem vonult vissza a politikától, országgyűlési képviselő maradt, 1906-10 között pedig az Alkotmánypárt elnöke volt. 1911 után már csak a gazdasági életben vállalt szerepet.
Számos kitüntetésben részesült: Lipót-rend, a Szent István-rend nagykeresztjével tüntették ki, és ugyanebben az évben a Magyar Tudományos Akadémia igazgató tagjává választották. 1915. augusztus 16-án halt meg Rátóton. Személyében a dualizmus korának egyik legsikeresebb politikusát és Vas megye nagy támogatóját tiszteljük, a megyeszékhely is ezért tüntette ki díszpolgársággal 1894-ben, a vasúti üzletvezetőség ügyében kifejtett hathatós támogatásáért kapta ezt az elismerést.
Széll Kálmánra, életére, működésére most, halálának 100. évfordulóján tisztelettel tekinthet a nemzet és szűkebb otthona, Vas megye. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me