DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Azt kell hogy mondjam, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok igenis javulnak, és természetesen, ahogy egy jó házasságban is, mindig vannak vitás kérdések. Ezeket nyíltan meg kell beszélni, őszintén fel kell tárni a problémákat vagy a különböző nézeteltéréseket, de ettől függetlenül a kapcsolatok igenis folyamatosan javulnak, és ezekkel kapcsolatban egyébként rendszeres pozitív visszajelzést kapunk az amerikai partnerektől. Említeném itt például a NATO közös biztonságát és kollektív védelmét megerősítő közös intézkedéseket. Tavaly ősszel például 140 fős kontingenst telepítettünk Litvániába, szeptembertől négy vadászgéppel járulunk hozzá a balti légtér ellenőrzéséhez, NATO-gyakorlatokat fogadunk be, és sorolhatnám. Colleen Bell nagykövet asszony egyébként többször megdicsérte, és köszönte ezt a tevékenységet Magyarországtól.
Az, hogy a magyar katonák Afganisztánban és a Balkánon folyamatosan ott vannak, az, hogy a nehéz légiszállítási ezred pápai légitámaszponton történő állomásoztatását csináljuk, az, hogy Budapesten katonai egészségügyi NATO-kiválósági központ működik, a szlovén és balti országok légvédelmét hajtjuk végre, illetve az Iszlám Állam elleni küzdelemben is nagyon komolyan lépünk fel, ez mind-mind olyan bizonyíték, hogy mi nagyon is jól tudunk együttműködni. És itt a biztonságpolitikai téren ez egy kiemelten fontos terület.
Örvendetes tény az, hogy a gazdasági kapcsolataink is nagyon dinamikusan fejlődnek, az Egyesült Államok Európán kívüli legfontosabb gazdasági partnerünk, csak a tavalyi növekedése a kereskedelmi forgalomnak több mint 14 százalékos volt, az Amerikába irányuló magyar export 25 százalékos növekedést mutatott, és az év első nyolc hónapjában is több mint 15 százalékos növekedés volt.
A kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztése folyamatos, 90 ezer embernek adnak munkát most amerikai vállalatok, és csak az idei évben 10 új amerikai beruházás jött felénk. Tehát ha nem lennének jók a kapcsolatok, akkor nehéz lenne megmagyarázni azt, hogy mi ez, ami történik gazdaságfejlesztésben is. Az 50 legjobb amerikai multinacionális vállalatból 40 folytat itt sikeres tevékenységet, és a legtöbb stratégiai partnerséget is amerikai cégekkel kötöttük.
A kilencedik legjelentősebb magyarországi befektető az Amerikai Egyesült Államok, és az összbefektetésük jelenleg 9 milliárd dollár körül van. Mi ezt úgy viszonozzuk, hogy Chicagóban október elején nyitottunk egy új főkonzulátust, és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. New York-i irodája is idén nyílt meg. A magyar startupok segítségére külgazdasági állomáshely nyitását tervezzük a Szilícium-völgyben, és élettudományokban, biotechnológiákban és az informatikai iparágban is további együttműködések születnek.
Tehát én úgy érzem, hogy jó az amerikai-magyar kapcsolat, folyamatosan javul, a problémás ügyeket pedig folyamatosan tisztázzuk és tárgyaljuk. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me