LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Először is, szeretném megköszönni a kormány nevében a szakszerű kérdést, amit feltett, és ennek jegyében jelzem, hogy a két perc nem elég a válaszadásra, ezért Kis Miklós államtitkár urat, aki a témával kapcsolatban a kormányzati felelősséget viseli, arra kértem, hogy egy alapos írásos anyagot állítson össze önnek, amely a kérdéseire tételes választ ad, hiszen a túzoktenyésztés körülményeit is, illetve a túzokok fönnmaradásával kapcsolatos környezeti körülményeket is érintette a kérdése.
Emellett tartalmaz egy megállapítást is, amely azt mondja, hogy az agrár-környezetgazdálkodással kapcsolatos eddigi támogatási rendszerrel kapcsolatban számos szakmai, forráselosztási, sőt rejtett spekulációs lehetőséget észrevett már az LMP. Ezt csak vissza tudom igazolni, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy az agrár-környezetgazdálkodással kapcsolatos források hová jutnak. Készítettünk egy belső kormányzati elemzést, amelyből világosan kiderül, hogy az előző forrásidőszak alatt nagygazdaságok kapták meg legalább kétharmadban vagy négyötödben az agrár-környezetgazdálkodási forrásokat. Én magam azt hittem egyébként, hogy ez döntő mértékben kicsikhez került, de miután pályázati rendszer volt, kiderült, hogy nem.
A következő rendszer megnyílt október 7-én. A gazdatársadalom kérésére egy alkalommal módosítottuk, és 2017-ben újra meg fogjuk nyitni. Tehát kétkörös lesz a dolog, 2017-ben lesz alkalom a korrekciókra, illetve azok pályázatának a befogadására, akik most nem pályáztak vagy nem tudtak pályázni. 174 milliárd forint nyílt meg e tekintetben.
Öko-gazdálkodás tekintetében pedig, amit külön érint a kérdése, 64,5 milliárd forintos keret áll rendelkezésre.
Két nagyon jó kérdést tett föl, magam is kíváncsi leszek majd a szakmai válaszra, mert kértem kollégáimat, hogy készítsenek előkészítő anyagokat. Az egyik, hogy aki állatot tart, azt föld nélkül nem teheti, és hogy van az, hogy gazdálkodó vagy földbirtokos lehet valaki anélkül és támogatást kaphat, hogy állatot tartana. Erre a kérdésére most adós maradok a válasszal, de részletes választ fogok összeállítani. Az Európai Bizottság csak azt tiltja, hogy valaki úgy kapjon állattámogatást, hogy földje ne legyen.
A másik pedig a degresszió kérdése, hogy 300 hektár fölött nincs. Miután valamit érzek a kérdésében, ami valamire utal, ennek most alaposan utána fogok járni. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me