SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. A mai nap a meglepetéseké: amikor számítok önre, akkor nem adnak szót, most pedig miniszter úr fog válaszolni. Az agrár-környezetgazdálkodási program teljes mértékben szakmai pedig, hiszen felmerült bennem az a kérdés, hogy miként tekinthetjük azt, hogy hozzáadott értéket teremt és kiegészítő támogatásra jogosult egy olyan gyepterület, ahol nincs állattartáshoz, tehát magasabb foglalkoztatási igényű ágazatokhoz kötve az agrár-környezetgazdálkodási programban való részvétel, hiszen mindössze kaszálóként történő hasznosítás során megkaphatja a kiegészítő támogatást a gazdálkodó. Szakmailag érdeklődtem volna, hogy vajon mi miatt történhetett ez így, hiszen ha valaki nem csinál semmit a gyepjével, tehát nem fektet be, hogy az jobban hozzon, nem csinál pluszmunkahelyet, nem tart állatot, ami veszteséges, akkor már önmagában jogosult lesz az akg-ban - ez esetleg át lett-e gondolva?
Tisztelettel érdeklődnék - hogyha nem veszi zokon, a kérdésben még nem tudtam -, ugye, 7-én kellett megnyílnia a támogatási jogcímeknek, most már eltelt pár nap, a mai napig nincs véglegesítve a program, és nem tudjuk, hogy lesz-e egyáltalán változás.
Ugyanígy egy bizonytalansági tényező az akg-val kapcsolatban, hogy eltérő információkat adnak a különböző ismertető fórumokon, hogy hány pályázati meghirdetés várható. Tehát most december 7-ig elvileg, aki nem adja be, az több évre kiesik, vagy pedig várható az, hogy újabb meghirdetése lesz a programnak?
Nyilvánvalóan itt felmerül az a kérdés is, hogy mi miatt lehet az, hogy a vidékfejlesztési programban az ökocélirányban nincs degresszió 300 hektár fölött - nem tudom, hogy ez a kistermelőket hogyan fogja segíteni, hogyha 300 hektár fölötti termelési üzemméretben gazdálkodnak -, míg az akg-ban van, tehát ott viszont megvalósul ez, és ezért nem nagyon koherens ilyen szempontból szakmailag a program.
A programmal kapcsolatban nyilvánvalóan számos kérdés merül fel, hiszen megkezdődött elvileg a benyújtás időszaka, december 7-ig be kell nyújtani, és néhány dologban nem nagyon látszódik az a koherencia, ami a természetvédelmi vonatkozások tekintetében korábban jelen volt.
Érdeklődnék, miniszter úr, várható-e, hogy ez felül lesz bírálva, lesz-e második forduló, ahol ki lesz javítva, vagy pedig minden így marad, és egy lehetőség lesz. Köszönöm a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me