POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az előzetesen írásban benyújtott kérdéséből azt olvashattuk ki, hogy ön az újsághírekből, illetve az emberek elmondásából tudja, hogy egyes településeken jelentősen megnőtt a lakosság száma. Én is utánaolvastam a híreknek. Ön arra hivatkozott, hogy ezek külföldi állampolgárok; a hírek azonban nem külföldi állampolgárokról, hanem Ukrajnában élő vagy Ukrajnában született ukrán-magyar kettős állampolgárokról szólnak.
Valóban, amikor az egyszerűsített honosítási eljárás lehetősége megszületett, akkor az ukrán határ mentén néhány településen megjelentek és jó néhányan bejelentkeztek magyar településekre is, és ott valóban lakcímet létesítettek. A lakcímlétesítés egyébként abban az időszakban a jegyzők hatáskörébe tartozott, a jegyzők vizsgálták, így a Belügyminisztérium ezt nem vizsgálta. Tény az, hogy a rendőrség az utóbbi hónapokban felfigyelt olyan esetekre is, amikor egy ingatlanba 30-40 fő is bejelentkezett. Ezzel kapcsolatban több büntetőeljárás is indult, és büntetőeljárások vannak folyamatban úgynevezett intellektuális közokirathamisítás bűntettének gyanúja miatt.
Összességében azonban azt kell elmondanom, hogy alapvetően magyar állampolgárok létesítettek lakcímet, és a számok is ezt mutatják, hiszen a nem magyar, tehát ukrán állampolgárok közül Szabolcs-Szatmár megyében 240, Hajdú-Bihar megyében 482, Borsodban pedig 337 fő az, aki lakcímet létesített. Tehát amikor egy településnek valóban megnőtt a lakosságszáma, ott alapvetően magyar állampolgárok bejelentkezésével történt ez. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me