BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az új menzarendelet kapcsán egyre több hír és információ lát napvilágot arról, hogy sótlan, íztelen, ehetetlen az étel, és ezért a gyermekek nem eszik azt meg, így sokszor éhesen mennek haza. Intézményenként, közétkeztetést végző cégenként más-más a tapasztalat, de sokak szerint az eddiginél is rosszabb lett a menzák minősége, sok gyerek gyakorlatilag éhezik az iskolában, óvodában. Szegeden már petíciót is megfogalmaztak a szülők az ehetetlen menzakoszt miatt. Debrecenben két hét után válságtanácskozást hívtak össze a menza miatt.
Súlyos és beláthatatlan problémákat okozhat ez a jelzés, amely egy olyan civil szervezettől érkezett, amelyik a leghátrányosabb helyzetű településen élőkkel foglalkozik. L. Ritók Nóra, a mélyszegénységben élő gyerekeket segítő Igazgyöngy Alapítvány igazgatója azt nyilatkozta: „Katasztrofális a helyzet. Még a valóban rászoruló gyerekek sem eszik meg az újfajta ételeket. Ez pedig azt jelenti, hogy azok a gyermekek sem jutnak hozzá a kellő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz, akiknek a családja anyagi helyzete miatt iskolán kívül sem tudja sok esetben biztosítani a megfelelő étkezést.”
Az alapelvekkel egyet lehet érteni, államtitkár úr, csak szeretnék kérdéseket feltenni. Mikor fogják figyelembe venni az utóbbi hetek jelzéseit? A rendelet figyelembe veszi-e azokat a speciális helyzeteket, ami Szeghalmon alakult ki, vagy mondjuk, azt a helyzetet, hogy a ma közétkeztetésben részesülő gyermekeknek több mint 30 százaléka a tej valamelyik összetevőjére allergiás? Nem álságos-e az, amikor egészséges közétkeztetésről beszélünk, hogy nem a fehér húsoknak és a vörös húsoknak az áfáját csökkentik 2016-tól, hanem a sertéshúsnak az áfáját?
Ön mit szól ahhoz az orvosi véleményhez, hogy legalább akkora problémát és betegségeket, hiánybetegséget okoz a só megvonása, mint az, amikor túlságosan sok sót fogyaszt az ember?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me