DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy mindenki, aki itt van a parlamentben, mindenki szeretné, hogy minél egészségesebb táplálékhoz szokjanak hozzá az iskolában étkezők és mindenki más, aki a közétkeztetésben vesz részt. Ezért alkottuk meg ezt a rendeletet, amelyik végre igyekszik sokkal egészségesebbé, változatosabbá tenni az étkezést az iskolákban is, sokkal több gyümölccsel, zöldséggel, egészséges alapanyaggal. Nyilván ennek a bevezetése csak fokozatosan történhet, ezért is toltuk ki legalább két alkalommal ennek a rendeletnek a bevezetését, hogy legyen ideje egyaránt az önkormányzatoknak és a különböző szolgáltatóknak, konyháknak, akik ezeket az ételeket készítik, felkészülni erre az átállásra. És direkt ezért fogalmaztuk meg úgy, hogy fokozatosan lép hatályba. Az utolsó hatálybalépési időpont 2021. Most 2015. szeptember 1-jén indítottuk el, és 2021-ig lép folyamatosan hatályba. Nyilván vannak olyan szolgáltatók, mint ahogy az ön tapasztalatai is mutatják, akik már most a 2021-es normák szerint főznek, és éppen ezért pont ez az átmeneti idő nincs meg, amíg mindenki a bölcsődében, az óvodában, az általános iskola alsó tagozatában hozzá tud szokni ezekhez az új ízekhez.
Egyrészt az mindenképpen rossz, ha az eddigi ételeknek csak a só adta meg az ízét, mert akkor az biztosan egy rosszul főző konyha volt, másrészről nyilván fokozatosság kell az átállásban. Viszont erre szükség van, mert ön is tudja, hogy minden harmadik-negyedik kiskorú már túlsúlyossággal küzd, és ez még inkább jellemző felnőttkorban. Sokaknak van felnőtt korában szív- és érrendszeri betegsége, magas vérnyomása, ezért pontosan a sok só vagy az olyan kényelmi termékek felelnek, mint például a levespor, amiből sok helyen főztek.
Mi folyamatosan figyelemmel kísérjük, ahogy ön ezt kérte, most is zajlik egy tájékoztató kampányunk, nemcsak azoknak, akik a gyereküket menzán etetik vagy akik ott esznek, hanem azoknak a cégeknek, vállalkozásoknak is, akik főzik ezeket az ételeket, fotókkal illusztrált receptkönyvvel és mással próbálunk segíteni, hogy hogyan tudnak megfelelni ennek a rendeletnek, de mégis ízletes ételeket főzni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me