DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Igazából egy nagyon rövid interpellációra adott válasz is lehetne, ha ön azt mondaná nekem, hogy hány embert sikerült kárpótolni abból a 2303 emberből, akit a saját minisztériumának bevallása szerint gyakorlatilag kirúgtak az állásából, és közmunkásként végezheti el azt a munkát, amit korábban alkalmazottként csinált. De feltételezem, hogy ki fogja tölteni a négy percet, mert feltételezem, hogy önök semmit sem csináltak ezen a téren az elmúlt hónapokban. De nincsenek egyedül, ott van Balog Zoltán is, aki megígérte, hogy kivizsgálja ezt az áldatlan helyzetet, aztán egy kamuvizsgálattal beérte az a miniszter úr is.
A történet ott kezdődött, hogy már évekkel korábban mondtam, hogy baj lesz, merthogy kirugdosnak alkalmazottakat ebben az országban az állásukból, aztán közmunkásként visszajöhet, vagy ő, vagy valaki más. Erről éveken át nem vettek tudomást, aztán hirtelen a Belügyminisztériumhoz fordultam közérdekű adatkéréssel, és bevallották - bár szűkebben válaszolták, mint ahogy kértem -, hogy létező gyakorlat a visszafoglalkoztatás, és nevet is önök adtak ennek az indexnek: visszafoglalkoztatási aránynak nevezték el azt, ahogy magyar dolgozó embereket kirúgnak az állásukból, és közmunkásként pedig jöhetnek vissza, vagy ők, vagy valaki más.
Én elkértem önöktől regnálásuk óta az összes adatot, de önök 2011-12-13-ról nem adtak adatot, és arról sem kaptam adatot, hogy kik azok az emberek, hányan vannak, akiket három hónapon túl foglalkoztattak vissza. De annyit megtudtunk, hogy van 2303 olyan ember ebben az országban - ez a Belügyminisztérium közlése -, akiket három hónapon belül teljesen törvényellenesen, jogellenesen, minden létező szabályt felrúgva kirúgtak az állásukból, és visszavették őket közmunkásként.
Három dolgot szeretnék önöknek ezzel kapcsolatban mondani. Az LMP szerint elfogadhatatlan az, hogy bárkinek ebben az országban attól kelljen félnie, hogy kirúgják az állásából és közmunkásként visszajöhet dolgozni. Vagy tudja mit, államtitkár úr, ha ez a divat a Fidesz által megalkotott Magyarországon, akkor legyen divat itt az Országgyűlésben is! Ön hogy tudná végezni a munkáját, ha bármelyik pillanatban odamehetne magához a főnök, és azt mondaná, hogy ki van rúgva, de majd visszajöhet, és elvégezheti az államtitkári munkáját, csak éppen jóval kevesebb pénzért? Ez igazságtalan gyakorlat, ami zajlik.
A második pedig az, hogy ki kell mondani, a közmunka nem a piaci munka alternatívája, nem szüntethet meg piaci munkahelyeket. Szokták mondani, hogy a pénz beszél, a kutya ugat. Az Mfor kiszámolta azt, hogy mennyi pénzt spórolhatott meg az ország és a Fidesz azon, hogy ezt a gyakorlatot életbe léptették. Ha csak azt a 2303 szerencsétlenül járt embert nézem, akit a Belügyminisztérium bevallott, hogy három hónapon belül törvényellenesen visszafoglalkoztattak, akkor ha átlagbérezést nézünk, a teljes bérköltség 600 millió forint lenne egy hónapban. Ha közmunkásként foglalkoztatják őket vissza, akkor mindjárt csak 209 millióról beszélünk. Magyarul, a teljes bérköltség kétharmadát megspórolhatták. És tudják mit, ezekkel a számokkal két éven belül egy felcsúti stadionnyi összeget megspórolhattak ezeken a dolgozó embereken, és nem 2303 emberről beszélek. Viszont most azt kérdezem, tisztelt államtitkár úr: kárpótolták önök ezeket az embereket? Visszakerültek az alkalmazotti munkájukba? (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me